Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiosihteeri Savolainen: Lasten ja nuorten kunto on jo kansallinen huolenaihe

Sosiaali- ja terveysministeriö
28.8.2006 9.30
Tiedote -

Valtiosihteeri Terttu Savolainen on huolissaan lasten ja nuorten kunnosta ja terveydestä. Hänen mukaansa kaikki merkit viittaavat siihen, että nuorimpien ikäluokkiemme terveydentila ei ole kaikilta osin paranemaan päin, vaan niin sanotut elintasosairaudet saavuttavat yhä nuoremmat väestöryhmät. Savolainen puhui Kouluterveyspäivien avajaisissa Jyväskylässä 28. elokuuta.

Savolainen muistutti, että Suomen terveyspolitiikka tähtää sosiaoekonomisten terveyserojen vähentämiseen. Elintavoissa, kuten tupakoinnissa, päihteiden käytössä ja ravitsemuksessa on suuria eroja siitä riippuen, mihin yhteiskuntaluokkaan lapsi tai nuori kuuluu. Nykykoululaisten elämäntapojen erot näkyvät heidän käyttäytymisessään, mutta sairaudet näkyvät vasta aikuisiässä. Sosioekonomisten erojen vähentäminen on pitkäjänteistä työtä, jossa ehkäisevä työ on avainasemassa. Hoidolla ei enää eroja korjata, Savolainen sanoi.

Savolaisen mukaan yhtä tärkeää kuin terveydenhuollon toiminta on saada kaikki muut toimijat ja koko yhteiskuntapolitiikka edistämään terveyttä ja terveellisiä elinolosuhteita. Esimerkiksi väestössä jo epidemiaksi muodostunutta ylipainoa ja lihavuutta ei pystytä yksin terveydenhuollon keinoin pysäyttämään. Tehtävään on valjastettava koko julkishallinto, elinkeinoelämä ja järjestöt.

Suomen kansanterveyslakia on muutettu tukemaan kuntien terveyttä edistävää jasairauksia ehkäisevää toimintaa. Olennaista on, että jokainen kunta ottaa terveyteen vaikuttavat asiat huomioon omassa päätöksenteossaan ja tekee yhteistyötä kunnassa toimivien muiden sektoreiden kanssa, Savolainen sanoi.

Sivun alkuun