Hyppää sisältöön
Media

Valtiosihteeri Savolainen: Lapuan räjähdys opetti katastrofivalmiutta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.4.2006 11.00
Tiedote -

Valtiosihteeri Terttu Savolainen toi valtiovallan tervehdyksen Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen 30-vuotismuistojuhlaan Lapuan Paukun Kulttuurikeskukseen kiirastorstaina.

Kolmekymmentä vuotta sitten suuronnettomuuksiin varautuminen ja niiden jälkihoito oli Suomessa vielä lapsenkengissä, mutta koko maa auttoi Lapuan onnettomuuden uhreja selviytymään niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Eniten ehkä auttoi lapualaisten yhteishenki ja yhteisöllisyys. Lapualla testattiinkin rajulla tavalla vahvan paikallisyhteisön merkitys katastrofitilanteessa, Savolainen sanoi.

Savolainen totesi, että sosiaali- ja terveydenhuollon katastrofivalmius on parantunut suuresti noista ajoista. Se on suunniteltua, ohjeistettua ja harjoiteltua; valitettavasti myös viime vuosien tositilanteissa. Valtiosihteeri korosti kuitenkin, että kriisityön koordinaatiota ja koulutusta on edelleen tehostettava varsinkin perusterveydenhuollossa.

Erityisen tyytyväinen valtiosihteeri oli siihen, että henkinen selviytyminen ja psykososiaalinen tuki ovat nykyään itsestään selvinä mukana onnettomuuksiin varautumisessa ja niiden jälkihoidossa. Hän muistutti myös, että suuronnettomuus tai luonnonkatastrofi merkitsee uhreille usein myös välittömiä taloudellisia ongelmia. Savolainen johtaa sosiaali- ja terveysministeriön asettamaa työryhmää, joka pohtii erillisen katastrofirahaston tarvetta suuronnettomuuksien uhrien auttamiseksi.

Sivun alkuun