Hyppää sisältöön
Media

Valtiosihteeri Savolainen: Kasvavat alkoholihaitat kuriin kansainvälisillä toimilla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2006 13.35
Tiedote -

Alkoholihaitoilla on kansalliset rajat ylittäviä piirteitä. Siksi alkoholin aiheuttamiin ongelmiin on vastattava kansallisen politiikan ohella myös kansainvälisin yhteistoimin. Euroopan komission lokakuussa antama tiedonanto ensimmäisestä unionin strategiasta alkoholihaittojen vähentämiseksi on tarpeellinen. Valtiosihteeri Terttu Savolainen puhui Terveyden edistämisen keskuksen ja Eurocare-järjestön kansainvälisessä konferenssissa, joka kokosi 300 alkoholipolitiikan ja ehkäisevän päihdetyön asiantuntijaa Helsinkiin 20. – 22.11.

Suomen puheenjohtajuuskauden terveysalan pääteema Terveys kaikissa politiikoissa on ohjannut sektorirajat ylittävään yhteistyöhön, josta löytyy Savolaisen mukaan ratkaisuja alkoholihaittojen vähentämiseen. Hänen mielestään on ollut hyvä, että esitys yhteisön alkoholistrategiaksi on julkaistu tänä syksynä ja että asiaa käsitellään EU:n tasolla seuraavan kerran terveysministerineuvostossa marraskuun lopussa.

Ratkaisut alkoholiongelmaan löytyvät myös muilta kuin terveyssektorilta. Eri sektoreilla tehtävien päätösten vaikutusta alkoholipolitiikkaan tulisi arvioida EU:n tasolla. Jäsenmaiden toimivallassa on terveyden edistäminen. Siksi EU:n perustamissopimuksen ja yhteisön sisämarkkinapolitiikan tulisi olla kestävässä tasapainossa terveyden edistämisen ja suojelun kanssa. Alkoholin aiheuttamien haittojen vähentämisessä ja ehkäisyssä on tehtävä laajaa yhteistyötä. Paitsi alkoholijuomat, myös niiden käyttäjät liikkuvat yli rajojen. Siksi ylikansallisella poliittisella tasolla on toimittava haittojen vähentämiseksi. Ensimmäinen EU:n alkoholistrategia tähtää viranomaisten väliseen tiivistyneeseen yhteistyöhön, joka on oikean suuntainen aloite.

Eurooppalaista alkoholipolitiikkaa käsittelevästä Bridging the Gap -konferenssista verkossa www.health.fi/btg

Sivun alkuun