Hyppää sisältöön
Media

Valtiosihteeri Kostiainen työn ja perheen yhteensovittamisesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2005 7.00
Tiedote -

Vanhempainrahan leikkautuminen tulojen kasvaessa näyttää vaikuttavan perheiden ratkaisuihin niin, että suurempipalkkaiset eli yleensä isät, eivät käytä mahdollisuutta vanhempainvapaaseen. Ratkaisu on perheen talouden kannalta rationaalinen. Vanhempainrahan tason korottaminen ja sen rakenteen muuttaminen niin, että se on kaikilla tuloilla yhtä suuri prosenttiosuus palkasta lisää isien mahdollisuutta käyttää osansa vanhempainvapaasta, valtiosihteeri Leila Kostiainen sanoi puhuessaan keskiviikkona 12. lokakuuta Helsingissä.

Hallituksen tavoitteena on perhevapaiden käytön tasaaminen. Koska tavoite ei toteudu pelkällä asennemuokkauksella, on tärkeää etsiä myös sellaisia ratkaisuja, joilla perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia voitaisiin tasata. Tätä työtä jatketaan tällä viikolla asetettavassa kolmikantaisessa työryhmässä nopealla aikataululla.

Kun miehet ottavat ja saavat paikkansa isinä ja perheellisinä työntekijöinä, myös naisten asema työelämässä kohentuu: kun sekä mies- että naistyöntekijät nähdään työelämässä myös vanhempina, naisiin perhevastuiden pääasiallisina kantajina kohdistuva syrjintä vähenee. Isyyden aktivoiminen tasoittaa myös vastuunjakoa perheessä.

Perhevapaajärjestelmää on syytä tarkastella myös siitä näkökulmasta, miten se sopii yhteen määräaikaisten työsuhteiden kanssa. Vain osalla vanhempainvapaalla olevista naisista on työsuhde johon palata. Näissä tapauksissa heille ei makseta mahdollista äitiysloma-ajan palkkaa eikä heille kerry vuosilomapäiviä. Palatessaan työmarkkinoille he voivat käyttää osittaista hoitovapaata vasta oltuaan puoli vuotta saman työnantajan palveluksessa.

Sivun alkuun