Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiosihteeri Kostiainen tuottavuuden parantamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö
23.11.2005 8.00
Tiedote -

Hallitus ei tule säätämään lakia, jolla kunnat painostettaisiin ulkoistamaan palvelutuotantoaan. Palveluiden tuotantotavasta päätetään jatkossakin kunnissa, valtiosihteeri Leila Kostiainen sanoi puhuessaan valtakunnallisilla terveyskeskuspäivillä Lahdessa 24. marraskuuta.

Kostiaisen mukaan palvelurakenneuudistus on hallituksen vastaus Suomen ikääntymiskehitykseen ja palvelujen tuottamisen haasteeseen. Palvelurakennetta ja tuotantotapoja on kehitetty kansallisella terveyshankkeella ja sosiaalihankkeella, kuntien välisellä yhteistyöllä sekä erilaisia omia, kolmannen sektorin ja yksityisen sektorin tuotantotapoja käyttämällä. Nämä eivät ole riittäneet ratkaisuksi haasteeseen.

Julkisellakin sektorilla saadaan aikaan korkea tuottavuus, kunhan siellä on osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa. Siksi kuntien pitää palvelurakennetta ja tuotantotapoja kehittäessään ottaa uusi asenne johtamiseen, henkilöstön mahdollisuuteen vaikuttaa oman työnsä järjestämiseen sekä henkilökoulutukseen. Kunnissa on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi työaika-autonomian lisäämisestä. Kaikki ovat olleet tyytyväisiä, niin työntekijät, asiakkaat ja potilaat kuin työnantajakin, Kostiainen sanoi.

Kunta-alan työntekijät ovat huolissaan riittämättömästä henkilöstökoulutuksesta. Kun halutaan selviytyä hyvinvointipalvelujen tuottamisenhaasteista, kunnissa on luotettava samaan strategiaan, jolla koko maa ja sen parhaat yritykset menestyvät, eli osaamiseen. Kun henkilöstön osaamisesta pidetään huolta, hyödyn korjaa kuntalainen, Kostiainen vakuutti.

Sivun alkuun