Hyppää sisältöön
Media

Valtiosihteeri Kostiainen: Osasairauspäiväraha tukee työntekijän kuntoutusta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.9.2006 9.30
Tiedote -

Ensi vuoden alusta työntekijä voi palata omaan työhönsä osa-aikaisesti sen jälkeen, kun hän on ollut yhtäjaksoisesti 60 päivää sairauspäivärahalla. Osa-aikapalkan lisäksi hän saa osasairauspäivärahaa. Osittainen työskentely sairausloman loppuvaiheessa auttaa kuntoutusta ja helpottaa työhön paluuta. Erityisesti mielenterveyden häiriöiden perusteella pitkillä sairauslomilla olevilla on suuri riski syrjäytyä työelämästä. Toivottavasti myös mielenterveyssyistä sairauslomalla olevat uskaltautuvat kokeilemaan tätä uutta mahdollisuutta, sanoi valtiosihteeri Leila Kostiainen puhuessaan Turussa perjantaina 22. syyskuuta Mielenterveyden keskusliiton 35-vuotisjuhlassa.

Yhä useampi suomalainen työntekijä siirtyy mielenterveysongelmien vuoksi eläkkeelle. Kasvu näkyy selvimmin vuosittain alkaneissa uusissa eläkkeissä ja erityisesti 45 – 54-vuotiaiden ikäluokassa. Samalla työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyy vähemmän ihmisiä kuin aikaisemmin. Myös mielenterveyden lääkehoidon kustannukset ovat myös nousseet viime vuosina.

Mielenterveyden haasteet muuttuvat yhteiskunnan mukana. Työelämän muutokset, kaupungistuminen ja kaupallisuus voivat tuoda uusia uhkia. Parempi koulutus ja kasvava hyvinvointi taas lisäävät mahdollisuuksia mielenterveyden ylläpitämiseen.

Mielenterveyspotilaat, heidän läheisensä ja uudistusmieliset ammattilaiset perustivat Mielenterveyden keskusliiton 35-vuotta sitten. Liitto on muokannut asenteita ja välittänyt tietoa ja valvonut mielenterveyspotilaiden etua sekä osallistunut vertaistuen kehittämiseen. Keskusliitto on osallistunut myös mielenterveysongelmaisten hoidon ja kuntoutuksen kehittämiseen maassamme.

Sivun alkuun