Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiosihteeri Kostiainen: Osasairauspäiväraha on mahdollisuus, ei uhka

Sosiaali- ja terveysministeriö
31.10.2006 8.28
Tiedote -

Ensi vuoden alussa voimaan tuleva osasairauspäiväraha luo uusia mahdollisuuksia. Uusi käytäntö antaa tilaisuuden yksilöllisten työhön paluusuunnitelmien laatimiseen. Tähän ei ole aiemmin ollut näin hyvää mahdollisuutta, selvitti valtiosihteeri Leila Kostiainen sosiaali- ja terveysministeriöstä tiistaina 31.10.2006 Joensuussa. Valtiosihteeri Kostiainen puhui Veto-ohjelman Hyviä käytäntöjä työelämään -seminaarissa.

Työhön paluu pitkittyneen sairausloman jälkeen on kriittinen paikka, sillä vaarana on ajautuminen, sairausloman pitkittyessä, vähitellen työelämän ulkopuolelle. Sairausloman ja osittaisen työskentelyn yhdistäminen osasairauspäivärahan avulla mahdollistaa pehmeän laskun takaisin töihin.

Osittainen työskentely sairauslomalla edesauttaa monessa tapauksessa työntekijän kuntoutumista ja nopeaa toimintakyvyn palautumista. Valtiosihteeri Kostiainen muistutti, että kyseessä on vapaaehtoinen järjestely työntekijän ja työnantajan välillä, ketään ei siis pakoteta sairauslomalta töihin.

Kostiaisen mielestä työntekijöiden valmiutta kohdata muutostilanteita on vahvistettava koko työuran ajan jatkuvaksi laajennetuksi muutosturvaksi. Tämä tarkoittaa, että työntekijän ammattitaidosta pidetään huolta ja hänellä olisi mahdollisuus ammattitaitonsa päivittämiseen, vahvistamiseen ja laajentamiseen. Kyse olisi työntekijän ja työnantajan välisestä sopimuksesta, joka edellyttäisi työnantajalta panostusta työntekijän jatkuvaan kouluttamiseen ja työntekijältä sitoutumista itsensä jatkuvaan kehittämiseen.

Valtiosihteeri Kostiaisen mukaan laajennetulle muutosturvalle on useita perusteita. Näin huolehdittaisiin, että ammattitaitoista työvoimaa on jatkossakin. Lisäksi ehkäistäisiin työelämän epävarmuutta takaamalla työmarkkinakelpoisuuden säilyminen niissä tilanteissa, joissa ei voida turvata työpaikan pysyvyyttä.

Lisätietoja:
Veto-ohjelman projektipäällikkö Ismo Suksi, puh. 0400-409 717, www.vetoatyoelamaan.fi ja www.klinikka.fi

Sivun alkuun