Valtiosihteeri Kostiainen: Nyt on aika laajentaa muutosturvaa
Nyt on aika keskustella siitä, miten muutosturvaa voidaan yhteisillä pelisäännöillä laajentaa vastaamaan sekä työnantajien että työntekijöiden tarpeita muuttuvassa maailmassa. Laajennettu muutosturva tarkoittaisi sitä, että työntekijän osaamisesta ja ammattitaidosta huolehdittaisiin ja että työntekijä voisi koko ajan päivittää,vahvistaa ja laajentaa ammattitaitoaan. Kyse olisi työntekijän ja työnantajan välisestä sopimuksesta, joka edellyttäisi työnantajien panostusta työntekijöiden kouluttamiseen ja työntekijöiden sitoutumista oman osaamisensa jatkuvaan kehittämiseen. Laajennettu muutosturva edellyttää, että työmarkkinaosapuolilla on yhteisymmärrys asiasta. Se kuuluu päivänselvästi kolmikantaisesti valmisteltaviin asioihin, sanoi valtiosihteeri Leila Kostiainen puhuessaan IT-helps työhyvinvointisivuston julkistamisseminaarissa Helsingissä torstaina 18. tammikuuta.
Muuttuvatuotanto tarvitsee osaavia ihmisiä. Laajennettu muutosturva takaisi sen, että työnantajilla olisi koko ajan käytössään ammattitaitoista työvoimaa. Toisaalta työntekijät ovat ”työmarkkinakelpoisia” niissä tilanteissa, joissa työpaikan pysyvyyttä ei voida taata.
Laajennetun muutosturvan rakentaminen ei välttämättä merkitsisi suuria muutoksia nykyiseen tilanteeseen. Suomessa on erilaisia ammatillisia koulutusväyliä, meillä on NOSTE-ohjelman kokemukset ja oppisopimuskoulutusta. Ehkä näitä hajanaisia järjestelmiä voitaisiin yhtenäistää ja rakentaa järjestelmä, joka palvelisi nykyistä paremmin sekä työnantajia että työntekijöitä.
Maailmanlaajuinen kilpailu synnyttää epävarmuutta. Työntekijät kokevat, etteivät työnantajat aidosti välitä työpaikkojen ja työn turvaamisesta. Tämä alentaa työmoraalia ja uskollisuutta työnantajaa kohtaan. Laajennettu muutosturva lisäisi luottamuspääomaa työpaikoilla.