Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiosihteeri Kostiainen: Apteekkien vastattava omalta osaltaan hyvästä potilasturvallisuudesta

Sosiaali- ja terveysministeriö
26.10.2006 6.30
Tiedote -

Valtiosihteeri Leila Kostiainen kiinnitti huomiota lääkkeitä ostavien asiakkaiden ja potilaiden tarpeiden huomioon ottamiseen apteekeissa. Apteekkien on kyettävä huolehtimaan siitä, että markkinoilla olevia lääkkeitä on saatavilla, jakelujärjestelmä varmistaa omalta osaltaan lääketurvallisuuden ja että lääkkeiden käyttäjät osaavat käyttää tarvitsemiaan lääkkeitä oikein ja turvallisesti. Kostiainen puhui Apteekki tänään ja vuonna 2015-seminaarissa Helsingissä 26. lokakuuta.

Jotta apteekeille asetetut tavoitteet voivat toteutua, apteekkihenkilökunnan on aina lähdettävä työssään asiakkaan tarpeiden, toiveiden ja turvallisuuden huomioon ottamisesta. Myös apteekkien on noudatettava potilaslain säännöksiä potilaan hyvästä kohtelusta, itsemääräämisoikeudesta, tiedonsaannista ja salassapidosta.

Kostiaisen mukaan keskeistä asiakkaan aseman turvaamisessa on ammattitaitoinen henkilökunta. Onkin välttämätöntä, että koko henkilökunta pitää ammattitaitonsa ajan tasalla osallistumalla säännöllisesti täydennyskoulutukseen ja seuraamalla muutoinkin alan kehitystä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut potilasturvallisuustyöryhmän, joka työskentelee lokakuun 2009 loppuun. Sen tavoitteena on muun muassa, että potilasriskejä osataan välttää ennakoivasti ja kaikki terveydenhuollon prosessit kehitetään edistämään potilasturvallisuutta. Yhdysvalloissa lääkitysvirheistä arvioidaan aiheutuvan keskimäärin 2 400 dollarin lisäkustannus potilasta kohden. Jos lääkitysvirheet ovat meillä yhtä yleisiä kuin USA:ssa, se merkitsee Suomen oloihin sovellettuna noin 40 miljoonan euron ylimääräisiä vuosikustannuksia lisääntyneiden hoitojen ja hoitopäivien muodossa, Kostiainen sanoi.

Sivun alkuun