Uusia toimintatapoja perhepäivähoitoon ja perhepäivähoidon esimiestyöhön
Perhepäivähoito on suosittu lasten hoitomuoto ja sen toiminnan mahdollisuudet on varmistettava myös tulevaisuudessa. Vuosina 2004-2006 toteutettu Perhepäivähoidon ohjauksen kehittämishanke (Perho-hanke) on luonut uusia toimintamalleja perhepäivähoitajien ohjauksen parantamiseksi sekä toimivan päivähoidon palvelukokonaisuuden kehittämiseksi. Ohjaukseen panostamisella on haluttu vaikuttaa työoloihin ja henkilöstön jaksamiseen sekä lisätä alan vetovoimaisuutta.
Toimintamalleja on kehitetty alueellisissa hankkeissa, muun muassa Espoossa ja Kiimingissä. Kiimingissä on keskitytty perhepäivähoidon ja päiväkodin välisen yhteistyön parantamiseen. Jokaiselle perhepäivähoitajalle on nimetty lähipäiväkodista oma kotiryhmä, joka toimii myös lasten varahoitopaikkana.
Kokeilu on saanut hyvää palautetta sekä lasten vanhemmilta että henkilöstöltä, toteaa projektipäällikkö Sanna Parrila. Vanhemmat pitävät hyvänä ratkaisuna sitä, että perhepäivähoitolasten varahoito toteutuu aina samassa tutussa kotiryhmässä, jonka henkilöstö on lapselle ja vanhemmille entuudestaan tuttu. Henkilöstö kokee yhteisen suunnittelun ja toiminnan lisänneen mahdollisuutta oppia toinen toisiltaan ja ottaa yhteistä vastuuta alueen päivähoitolasten hyvinvoinnista. Perhepäivähoitajille on rakentunut kotiryhmätoiminnan kautta toimiva työyhteisö, joka vähentää yksin tekemisen tunnetta.
Espoossa on puolestaan haettu ratkaisuja perhepäivähoidon ohjauksen sisällöllisiin ja menetelmällisiin ongelmiin kehittämällä uusia työkaluja kotikäyntien toteuttamiseen, sähköiseen viestintään ja perhepäivähoitajien ammattitutkinnon suorittamiseen.
Perho -hankkeen aikana kehitetyt uudet toimintamallit on esitelty ja arvioitu kokonaisuudessaan hankkeen loppuraportissa Perhepäivähoidon ohjauksen kehitysvaihtoehtoja. Loppuraportissa on esitelty myös hankkeeseen sisältyneen valtakunnallisen perhepäivähoitohenkilöstön osaamiskartoituksen tulokset. Tulokset osoittavat muun muassa sen, että suurin osa perhepäivähoidon esimiehistä (62 %) on aloittanut työnsä ilman työhön perehdytystä.
Taustaa:
Merikosken kuntoutus- ja tutkimuskeskus (nykyinen Verve) toteutti vuosina 2004-2006 perhepäivähoidon ohjauksen kehittämishankkeen (PERHO). Perho-hanke on osa sosiaali- ja terveysministeriön Sosiaalialan kehittämishanketta.
Lisätietoja:
projektipäällikkö Sanna Parrila, Verve, puh. 020 757 4685, (www.verve.fi/paivahoito)
ylitarkastaja Tarja Kahiluoto, STM, puh. (09) 1607 73227
Julkaisu löytyy osoitteesta www.stm.fi > Julkaisut Parrila, S. (toim.) 2007. Perhepäivähoidon ohjauksen kehitysvaihtoehtoja. STM:n selvityksiä 2007:19. Yliopistopaino Kustannus, Helsinki University Press.