Hyppää sisältöön
Media

Uusi viitehintakausi alkaa tammikuussa 2010

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.12.2009 8.55
Tiedote -

Lääkkeiden hintalautakunta on tehnyt päätöksen 1.1.2010 voimaan tulevista korvattavien lääkkeiden viitehintaryhmistä ja viitehinnoista.

Alkavalla viitehintakaudella järjestelmässä on 612 viitehintaryhmää, joista uusia ryhmiä on 10. Ryhmiin kuuluu 2 377 korvattavaa lääkepakkausta, mikä on 48 prosenttia kaikista korvausjärjestelmään kuuluvista pakkauksista. Eri kauppanimellä myytäviä lääkevalmisteita on kaikkiaan 691, ja ne sisältävät 144:aa eri lääkeainetta tai lääkeaineyhdistelmää. Uusina lääkeaineina viitehintajärjestelmässä ovat dortsolamidi, klopidogreeli, nabumetoni, sildenafiili sekä noretisteronin ja estrogeenin yhdistelmä. Yhteen viitehintaryhmään kuuluu keskimäärin neljä eri kauppanimellistä valmistetta.

Viitehinnat on määritetty lääkeyritysten hintailmoitusten perusteella. Lääkkeen hinnasta riippuen viitehinta on 1,5 tai 2 euroa korkeampi kuin ryhmän edullisimman lääkevalmisteen hinta. Edelliseen viitehintakauteen verrattuna viitehinta pysyy samana 333 ryhmässä, laskee 191 ryhmässä (keskimääräinen lasku 3,30 euroa) ja nousee 78 ryhmässä (keskimääräinen nousu 3,49 euroa).

Viitehintaryhmät perustuvat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen julkaisemaan keskenään vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luetteloon. Viitehintaryhmälle määritettävä viitehinta on korkein hinta, jonka perusteella samaan ryhmään kuuluvien lääkevalmisteiden sairausvakuutuskorvaus voidaan laskea.

Lääkkeiden hintalautakunta määrittää viitehinnat neljä kertaa vuodessa. Nyt vahvistetut viitehinnat ovat voimassa 31.3.2010 saakka.

Lisätietoja

Johtaja Ulla Kurkijärvi, puh. (09) 160 73173Muualla palvelussamme

Lääkkeiden hintalautakunta

Viitehintaryhmät ja viitehinnat

Sivun alkuun