Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Uusi tuberkuloosiohjelma korostaa taudin varhaista toteamista

Sosiaali- ja terveysministeriö
30.8.2013 8.43
Tiedote -

Tuberkuloosi on tartuntatauti, joka esiintyy yleisimmin keuhkoissa. Tartuntaa levittävät erityisesti hengityselinten tuberkuloosia sairastavat henkilöt, joiden ysköksissä on paljon tuberkuloosibakteereja. Tuberkuloosin tarttuvuus on suurin sairastuneen lähipiirissä.

Uusi valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma sisältää tuberkuloosin ehkäisyn, hoidon ja seurannan kansalliset suositukset. Tuberkuloosin ehkäisyssä keskeistä on todeta tauti varhain, hoitaa sairastuneita tehokkaasti ja jäljittää kontaktit tartuntaketjujen katkaisemiseksi. Ohjelmassa halutaan tehostaa perus- ja työterveyshuollon sekä erikoissairaanhoidon valmiuksia tunnistaa tartuntoja ja lisätä näiden toimijoiden välistä yhteistyötä.

Suomessa uusien tuberkuloositapausten määrä on laskenut tasaisesti. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 300, joista muutaman on aiheuttanut lääkkeille vastustuskykyinen bakteeri. Edelleen yleisin potilasryhmä ovat iäkkäät, jotka ovat saaneet tartunnan todennäköisesti jo lapsuudessaan. Haasteellisia hoidettavia ovat monisairaat iäkkäät henkilöt, maahanmuuttajat, päihdeongelmaiset ja lääkeresistenttiä tuberkuloosia sairastavat. Uusimpaan riskiryhmään kuuluvat työikäiset maahanmuuttajat, joiden entisessä kotimaassa tuberkuloosi on yleinen.

Vaikka Euroopassa tuberkuloositapausten määrä on laskussa, lisääntyvä matkustaminen ja muuttoliikenne voivat jatkossa vaikuttaa Suomen tuberkuloositilanteeseen. Esimerkiksi Venäjällä, Liettuassa, Virossa ja Latviassa esiintyy tuberkuloosia edelleen selvästi enemmän kuin Suomessa. Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma painottaa koulutuksen, tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön merkitystä tuberkuloosin torjumiseksi.

Lisätietoja

ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen, STM, p. 02951 63324
pääsihteeri Tuula Vasankari, Filha ry, p. 050 545 0589Muualla palvelussamme

Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma 2013. Julkaisuja 2013:12 (pdf)

Tartuntatautien torjunta

Muualla verkossa

 Tuberkuloosi (THL)

 

Sivun alkuun