Hyppää sisältöön
Media

Uusi konsepti osatyökykyisten työllistymiseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.10.2012 13.01
Tiedote -

Monen osatyökykyisen on edelleen vaikea löytää paikkaansa työmarkkinoilla. Hän joko putoaa työelämästä tai ei työllisty lainkaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä laaditaan uutta konseptia osatyökykyisten työssä jatkamisen ja työllistymisen helpottamiseksi.

"Luomme konseptin, jossa työsuojelun, työterveyshuollon, koulutuksen, kuntoutuksen, työvoimapalveluiden sekä sosiaalivakuutuksen tarjoamat mahdollisuudet muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Tällä hetkellä ne toimivat toisistaan erillisinä lohkoina. Ketju katkeilee ja väliinputoamisia syntyy. Vain kytkemällä toimenpiteet toisiinsa osatyötyökyiset pysyvät työelämässä mukana tai pystyvät palaamaan työhön", sanoo sosiaali- ja terveysministeri Risikko.

Konseptia laatii työryhmä, joka koostuu osatyökykyisten työllistymiseen perehtyneistä asiantuntijoista. Ministeri Risikon vetämän työryhmän on tarkoitus saada konsepti valmiiksi ripeällä aikataululla; aikaa on marraskuun loppuun saakka. Konseptia on myös tarkoitus pilotoida mahdollisimman pian.

Risikko muistuttaa, että osatyökykyiset eivät ole yhtenäinen joukko, vaan heidän elämäntilanteensa voivat olla ovat hyvin erilaisia ja osatyökykyisyyden taustalla on monia eri syitä.

"Osatyökyky ei ole työn tekemisen este. Osatyökykyiset tarvitsevat räätälöityjä ratkaisuja, joissa yksilölliset tekijät - jäljellä oleva työkyky ja tämänhetkinen elämäntilanne - otetaan huomioon."

Konseptin laatiminen on osa laajempaa osatyökykyisten työllistymisen edistämisen toimenpideohjelmaa, jota valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

Työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä noin 260 500 suomalaista, ja vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle jää noin 23 000 työikäistä henkilöä.

Lisätietoja


Työryhmän sihteeri, ylitarkastaja Päivi Mattila-Wiro, puh. 0295 163 467, [email protected]Vireillä

Osatyökykyisten työllistymisen edistämisen toimintaohjelma

Sivun alkuun