Uudistettu työturvallisuuslaki saanut aikaan muutoksia työpaikoilla
Vuonna 2003 uudistettu työturvallisuuslaki on laajentanut työturvallisuuden toimintakenttää ja kannustanut työpaikkoja tarttumaan uusiin työsuojelukysymyksiin. Lain uudet sisällöt ovat myös tuoneet palvelualoja ja julkisen sektorin työpaikkoja aiempaa tiiviimmin mukaan työturvallisuuslain piiriin. Uudistetun lain vaikutuksia työpaikkojen turvallisuustoimintaan selvitettiin sosiaali- ja terveysministeriön teettämässä tutkimuksessa.
Uudistetulla lailla pyrittiin selkeyttämään ja yksinkertaistamaan säännöksiä, vastaamaan paremmin muuttuvaan työelämään ja jatkuvasti muuttuviin työoloihin sekä tuomaan laaja-alaisempaa näkökulmaa työsuojeluun. Laissa lähtökohtana oli työpaikan oma-aloitteinen, järjestelmällinen ja pitkäjänteinen turvallisuushallinta eli turvallisuusjohtamisen malli. Selvityksen mukaan lain toteutuminen työpaikoilla on eritasoista. Laki on toteutunut hyvin niissä organisaatioissa, joissa on tarvittavat resurssit ja turvallisuustyöhön ollaan sitoutuneita, vaikka osassa näistäkään turvallisuuden hallintaa ei oltu vielä sisäistetty. Joissain, pääosin pienissä työpaikoissa uudistetusta laista ei oltu edes tietoisia. Näiden työpaikkojen saaminen mukaan työturvallisuuslain noudattamiseen on edelleen suuri haaste.
Työelämän muutokset on otettu huomioon uudessa työturvallisuuslaissa ja lakiin on kirjattu uusina asioina säännökset yhteisestä työpaikasta, yksintyöskentelystä, väkivallan uhasta ja häirinnästä. Silti perinteiset kuormitustekijät – väärät työasennot, yksipuolinen työ ja kohtuuton aikapaine koettiin merkittävimmin työntekijöiden terveyttä vaarantavina kuormitustekijöinä. Merkittävää oli se, että johdon ja työntekijöiden näkemykset kuormitustekijöiden huomioon ottamisesta poikkesivat huomattavasti toisistaan. Tutkimuksen mukaan väkivallan uhka on otettu työpaikoilla vakavasti. Kahdessa kolmasosassa työpaikoista esiintyy väkivallan uhkaa, ja nämä työpaikat ovat laatineet menettelytapaohjeet väkivaltaisten tilanteiden varalle.
Työpaikkojen turvallisuustyö on vahvistunut uusilla työkaluilla mm. työn vaarojen selvittämisellä ja arvioinnilla. Tutkimukseen osallistuneista työpaikoista työn vaaroja oli selvitetty neljässä viidestä ja kolmessa neljästä niitä oli myös arvioitu. Riskinarviokäytäntöjen kehittymistä kuitenkin vaikeuttivat päällekkäisten menetelmien ja käsitteiden käyttö. Riskinarvioinnin suhde työterveyshuollon tekemään työpaikkaselvitykseen oli osittain epäselvä.
Tutkimukseen osallistuneet työpaikat kaipasivat lisätietoja ja tarkempia sovellusohjeita lain uusista säännöksistä, kuten yksintyöskentelystä, väkivallan uhasta, häirinnästä ja kuormituksen arvioinnista.
Simo Salminen, Riikka Ruotsala, Jarmo Vorne, Jorma Saari. Työturvallisuuslain toimeenpano työpaikoilla. Selvitys uudistetun työturvallisuuslain vaikutuksista työpaikkojen turvallisuustoimintaan (Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2007:4) on saatavilla ministeriön internetsivuilta www.stm.fi > Julkaisut > Selvitykset 2007
Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Hannu Alén puh. (09) 160 72459 ja vanhempi hallitussihteeri Antti Posio puh. (09) 160 72420