Hyppää sisältöön
Media

Ulkomailla opiskelleiden lääkäreiden laillistaminen muuttuu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2015 13.45
Tiedote
EU/ETA-valtioiden ulkopuolella koulutuksen saaneiden lääkäreiden laillistaminen muuttuu kaksivaiheiseksi. Valvira antaa laillistamista hakevalle lääkärille ensin muutoksenhakukelpoisen päätöksen koulutuksen hyväksymisestä. Hakija voi suorittaa Valviran määräämää palvelua, lisäopintoja, kuulusteluja tai lääkäriharjoittelua vasta saatuaan myönteisen päätöksen koulutuksen hyväksymisestä.

Muutoksen tavoitteena on selkeyttää ulkomailla opiskelleiden laillistamisprosessia ja parantaa potilasturvallisuutta. Samalla parannetaan laillistamista hakevan lääkärin oikeusturvaa, kun hän saa muutoksenhakukelpoisen päätöksen koulutuksen hyväksymisestä heti laillistamisprosessin alkuvaiheessa.

Terveydenhuollon ammattihenkilölakiin tulee myös muita muutoksia. Valvira voi selvittää terveydenhuollon ammattioikeuksia hakevan henkilön ammatillista toimintakykyä, terveydentilaa ja ammattitaitoa, jos siihen on perusteltu syy. Tämä on tarpeen tilanteissa, joissa hakijalla epäillään olevan ammattia haittaava sairaus, päihteiden väärinkäyttöä tai heikentynyt toimintakyky.

Samalla täydennetään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterin tietoja. Keskusrekisteriin merkitään jatkossa myös sellaisen laillistettavaan terveydenhuollon ammattiin opiskelevan henkilön tiedot, johon aluehallintovirasto tai Valvira on kohdistanut valvontatoimenpiteitä.

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista 19. maaliskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulee voimaan 1.4.2015.

Lisätietoja

hallitussihteeri Eila Mustonen, p. 0295 163 460, [email protected]Muualla palvelussamme

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö  

Sivun alkuun