Hyppää sisältöön
Media

Työttömyysvakuutusrahaston suhdannepuskuria suurennetaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.9.2010 11.15
Tiedote -

Työttömyysvakuutusrahaston suhdannepuskurin enimmäismäärää ehdotetaan korotettavaksi. Samalla työttömyysvakuutusmaksujen  määräytymisperusteita muutettaisiin siten, että maksujen suuruudesta päätettäessä voitaisiin käyttää nykyistä enemmän harkintaa. Ehdotettujen muutosten myötä työttömyysvakuutusmaksua täytyisi muuttaa nykyistä harvemmin ja työttömyysvakuutusrahaston talouden kestävyys vahvistuisi.

Hallitus päätti torstaina 30. syyskuuta asiaa koskevan lakiesityksen sisällöstä. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina.

Suhdannepuskurin enimmäismäärä olisi jatkossa 5 prosenttiyksikön työttömyysastetta vastaavien menojen suuruinen, kun se nykyisin on 3,6 prosenttiyksikön suuruinen. Tämä lisäisi maksujen vakautta, koska puskurin enimmäismäärä ei täyttyisi yhtä nopeasti kuin nykyisin. Jatkossa olisikin nykyistä vähemmän tarvetta maksujen muutokseen. Työttömyysvakuutusrahaston suhdannepuskurilla turvataan rahaston maksuvalmius ja tasataan suhdannevaihteluista johtuvia muutoksia työttömyysvakuutusmaksuihin. 

Samalla muutettaisiin työttömyysvakuutusmaksun määräytymisperusteita.  Jos palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun ja työnantajan keskimääräiset maksut alittaisivat 1,5 prosenttia tai ylittäisivät 3,3 prosenttia, olisi maksuprosentista säädettävä lailla. Rajojen sisällä työttömyysvakuutuksen määrästä voitaisiin säätää valtioneuvoston asetuksella.

Lisätietoja

hallitusneuvos Esko Salo, p. (09) 160 73180Sivun alkuun