Hyppää sisältöön
Media

Työttömän peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen 120 euron korotus

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2011 11.32
Tiedote -

Työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea ehdotetaan korotettavaksi sadalla eurolla kuukaudessa. Lisäksi etuuksiin tehdään indeksikorotus, joten peruspäiväraha nousisi yhteensä noin 120 eurolla kuukaudessa. Taso- ja indeksikorotukset tehtäisiin etuuksiin vuoden 2012 alusta. Tällä hetkellä peruspäiväraha on 553 euroa kuukaudessa, ja täysi työmarkkinatuki on yhtä suuri kuin peruspäiväraha.

Hallitus on sitoutunut torjumaan köyhyyttä, syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Tasokorotuksen tavoitteena on, että työttömän perusturva takaa riittävän toimeentulon ja elintason. Tällä hetkellä työmarkkinatuki on pääasiallinen tulo noin 40 prosentille toimeentulotukea saavista kotitalouksista. Siten työmarkkinatuen korotus vähentäisi toimeentulotuen tarvetta. Asumistuen tulorajoja nostettaisiin tasokorotusta vastaavasti, joten peruspäivärahan ja työmarkkinatuen korotus ei vähennä asumistukea.

Peruspäivärahan korotus parantaisi myös ansiosidonnaisia työttömyysetuuksia. Työttömän ansiopäiväraha koostuu perusosasta ja ansio-osasta. Perusosa on lain mukaan samansuuruinen kuin peruspäiväraha. Korotuksen määrä riippuu päivärahan perusteena olevan palkan suuruudesta.

Peruspäivärahan korotuksen myötä myös aikuiskoulutustuki nousisi, koska sen määrä on sidottu työttömyyspäivärahan määrään.

Tasokorotus lisäisi valtion menoja yhteensä noin 278,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tasokorotuksen vaikutus menoihin yksinään olisi suurempi, mutta toimeentulotukimenojen pieneneminen vähentää menoja.

Hallitus päätti lakiesityksen sisällöstä torstaina 13. lokakuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina. Esitys liittyy valtion vuoden 2012 talousarvioon ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Lisätietoa

hallitussihteeri Pekka Paaermaa, p. 09 160 73204, [email protected]Muualla palvelussamme  Työttömyysturva
Sivun alkuun