Hyppää sisältöön
Media

Työsuojelutarkastusten määrä ja vaikuttavuus on parantunut

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.6.2013 11.19
Tiedote -

Vuonna 2012 Suomessa tehtiin yhteensä noin 22 500 työsuojelutarkastusta. Tarkastettuja kohteita oli noin 18 700.

Tarkastusten määrää on pystytty lisäämään tasaista tahtia: vuonna 2011 tarkastuksia tehtiin 22 300 ja tarkastettuja kohteita oli 15 983.

Työsuojelutarkastus voidaan tehdä joko viranomaisen itsensä tai asiakkaan aloitteesta. Vuonna 2012 asiakasaloitteisia tarkastuksia tehtiin 1 900, vuonna 2011 määrä oli noin 1 700.

Valvonnan vaikuttavuutta on parannettu kohdentamalla valvonta riskialtteimmille toimialoille. Lisäksi valvontaa tekevät työsuojelun vastuualueet laativat nelivuotisen valvontasuunnitelman, jota päivitetään vuosittain.

Myös valvonnan laatua ja menetelmiä on kehitetty. Käyttöön on otettu vertaisarviointimenettely. Menettelyssä työsuojelun vastuualueiden ja sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston edustajat arvioivat yhden vastuualueen toimintaa kerrallaan asiakirjojen ja viikon mittaisen kenttäjakson perusteella. Näin varmistetaan vastuualueiden valvontakäytäntöjen ja valvonnan laadun yhdenmukaisuus.

Työsuojeluvalvonnan tietojärjestelmiä on kehitetty tukemaan valvonnan vaikuttavuutta. Vera on uusi järjestelmä, joka sisältää työkalut työsuojelutarkastajien käyttöön. Vera-tietojärjestelmällä laadittiin viime vuonna yhteensä 7 676 tarkastuskertomusta. Vera on osa Valtimo-hanketta, jossa tuotetaan helppokäyttöiset työkalut valvontaan sekä sen suunnitteluun ja seurantaan. Hankkeessa valmistellaan parhaillaan työnantajille tarkoitettuja sähköisiä asiointipalveluita.

LisätietojaValvontajohtaja Markku Marjamäki, p. 0295 163 477, [email protected]

Muualla verkossa

Työsuojeluhallinnon vuosikertomus 2012

Sivun alkuun