Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Työryhmä: vahinkovakuutusyritysten tasoitusmääräjärjestelmä toistaiseksi ennallaan

Sosiaali- ja terveysministeriö
27.8.2008 5.45
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän mukaan vahinkovakuutusyritysten tasoitusmääräjärjestelmä voidaan säilyttää toistaiseksi pääosin ennallaan. Järjestelmää on kuitenkin arvioitava uudelleen kun EU:n uutta vakavaraisuussäätelyä (ns. Solvenssi II) toimeenpannaan Suomessa. Solvenssi II asettaa vakuutusyhtiölle niiden todellisia riskejä vastaavat vakavaraisuusvaatimukset.

Tasoitusmääräjärjestelmän uudistamista selvittänyt työryhmä luovutti esityksensä sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle 27. elokuuta.

Muun muassa viime vuosien matalan inflaation seurauksena joissakin vakuutusyrityksissä tasoitusmäärä on karttunut suureksi. Tilannetta voitaisiin muuttaa lisäämällä vakuutusyrityksen valinnanmahdollisuuksia kerryttää tasoitusmäärää.

Suomen tasoitusmääräjärjestelmän tarkoitus on tasata vakuutusyritysten tulosta eri vuosien välillä. Se on varautumista riskien varalta ja osa vakuutusyrityksen vakavaraisuuspääomaa. Tasoitusmäärällä voi tasata ainoastaan vakuutusteknisiä riskejä, ei siis esimerkiksi sijoitustoiminasta johtuvia riskejä. Tasoitusmääräjärjestelmä koskee Suomessa kaikkiavahinkovakuutuslajeja, ja se on pakollinen kaikille vahinkovakuutusyrityksille.

Suomen tasoitusmääräjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1953, ja sitä on täydennetty nykymuotoonsa pääosin 1980-luvulla. Vakuutusyritysten toimintaympäristö on tämän jälkeen olennaisesti muuttunut. Rahoitusmarkkinat ovat vapautuneet, ja sen myötä ulkopuolisen rahoituksen saatavuus helpottunut. Viime vuosina vahinkovakuutusyritysten vakavaraisuus on kehittynyt myönteisesti, ja riskinkantokyky suomalaisissa vahinkovakuutusyrityksissä on yleisesti ottaen hyvä.

Työryhmänpuheenjohtajana toimi ylijohtaja Tarmo Pukkila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Työryhmän esitys on luettavissa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta www.stm.fi >julkaisut.

Lisätietoja:

ylijohtaja Tarmo Pukkila, puh. (09)160 73864, 050-555 2828
vakuutusylitarkastaja Tom Strandström, puh. (09) 160 73185

Sivun alkuun