Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä pohtimaan rikoksesta tuomittujen tuen suunnitelmallisuutta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2005 6.50
Tiedote -

Rikoksesta tuomittujen sosiaalista asemaa pyritään vahvistamaan. Sosiaali- ja terveysministeriö ja oikeusministeriö ovat asettaneet työryhmän valmistelemaan vapautuvien vankien ja muiden rikoksesta tuomittujen tukityön kehittämistä.

Tarkoituksena on, että rangaistusajan suunnitelmaa täydennetään hyvissä ajoin ennen vapautumista vapauttamissuunnitelmalla. Siihen voidaan vielä liittää tarvittaessa Kriminaalihuoltolaitoksen valvontasuunnitelma. Suunnitelmat laaditaan yhteistyössä vangin kotikunnan sosiaali-, terveys-, asunto- sekä työvoimaviranomaisten kanssa.

Vankiloista vapautuu vuosittain noin 7 000 vankia, joiden sosiaalinen asema on huono ja tuen tarve suuri. Joka toinen vanki vapautuu asunnottomaksi, kaksi kolmesta on eri tavoin päihdeongelmaisia ja yli puolella on todettu vakavia mielenterveysongelmia.

Vankiloissa vangeilla on terveydenhuolto järjestetty ja siellä järjestetään yhä enemmän myös psykososiaalisia kuntoutusohjelmia. Sen sijaan vapautumisvaiheessa tuki ei enää välttämättä jatku, ja näin kuntoutuksesta saatu hyöty voi valua hukkaan. Koska tapaukset ovat kuitenkin melko harvinaisia yksittäisissä kunnissa, ei niihin ole myöskään aina kehittynyt parhaita mahdollisia käytäntöjä saumattomalle ja suunnitelmalliselle yhteistoiminnalle.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Markku Lehdon sekä oikeusministeriön kansliapäällikön Kirsti Rissasen asettaman työryhmän puheenjohtajana toimii ylitarkastaja Kari Haavisto sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Työryhmän määräaika päättyy 15. tammikuuta 2006.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Kari Haavisto sosiaali- ja terveysministeriöstä puh: (09) 160 74177 sekä neuvotteleva virkamies Olavi Kaukonen oikeusministeriöstä puh: 09 160 67642.

Sivun alkuun