Työryhmä ehdottaa suurempia veronkorotuksia halpasavukkeisiin ja irtotupakkaan
Tupakkaveroa ehdotetaan korotettavaksi niin, että hinnankorotus painottuisi halpoihin savukkeisiin, joiden hinnat nousisivat noin yhdeksän prosenttia. Kalliimpien savukkeiden hinnat nousisivat noin 6,5 prosenttia. Täten 20 kappaleen savukeaskin hinta nousisi 29 senttiä sekä halvassa että kysytyimmässä hintaluokassa. Sätkän veroa korotettaisiin niin, että sätkän hinta nousee keskimäärin 16 prosenttia. Näin ehdotetaan väliraportissa, jonka tupakkapoliittisia lakimuutoksia ja toimia valmisteleva työryhmä luovutti torstaina 8. toukokuuta peruspalveluministeri Paula Risikolle.
Työryhmä ehdottaa, että tupakkaveroa korotetaan kahteen otteeseen kuluvalla vaalikaudella, vuoden 2009 ja vuoden 2010 alusta. Vuoden 2009 alusta savukkeiden, sikareiden ja pikkusikareiden sekä piippu- ja savuketupakan valmisteveroa korotettaisiin noin 10 prosenttia ja sätkän valmisteveroa noin 25 prosenttia. Savukkeiden valmisteveroja on korotettu viimeksi vuonna 1996 ja muiden tupakkatuotteiden vuonna 2000. Käytännössä tupakkatuotteiden ostovoimaan suhteutetut hinnat ovat laskeneet tuntuvasti kymmenen viime vuoden aikana vastoin tupakkaverolain terveystavoitetta.
Veronkorotusten kohdentamisella tavoitellaan myönteisiä terveysvaikutuksia
Terveyspoliittisesti ja terveyserojen vähentämisen kannalta on olennaista, että halpojen tupakkatuotteiden hintojen korotusta painotetaan halpojen itsekäärittävien savukkeiden ryhmään, jolloin itsekäärittävän ja tehdasvalmisteisen savukkeiden hintaeroa kavennetaan mahdollisimman pieneksi. Veronkorotuksen jälkeen kysytyimmän hintaluokan tehdasvalmisteinen savuke maksaisi noin 23 senttiä kappaleelta, halpa savuke noin 17 senttiä kappaleelta ja kysytyimmän hintaluokan itse kääritty savuke noin 12 senttiä kappaleelta, kun itse käärityn savukkeen hinnassa otetaan myös savukepaperin ja filtterin hinta huomioon.
Työryhmän tavoitteena on ollut kohdentaa veronkorotus sekä tuoteryhmien välillä että niiden sisällä niin, että myönteiset terveysvaikutukset olisivat suurimmat ja niin, että korotuksella ehkäistäisiin tupakoinnin aloittamista nuorten keskuudessa. Nuorilla on usein aikuisia vähemmän rahaa käytössään, joten veronkorotus kohdennettaisiin halvimpiin tupakkatuotteisiin.
Matkustajatuontina maahantuotuihin tupakkatuotteisiin suomalaiset varoitusmerkinnät
Veronkorotuksella tavoitellaan maltillista tupakkatuotteiden hintojen nousua, mikä mahdollistaisi tupakkaverotuksen kehittämisen myös jatkossa. Tavoitteena on, että tupakkatuotteiden hinnannousu ei johtaisi merkittävissä määrin kotimaisen myynnin korvaantumiseen matkustajatuonnilla ja laittomalla maahantuonnilla.
Työryhmän mielestä on terveyspoliittisista syistä aiheellista varmistaa se, että mahdollisimman suuressa osassa Suomessa kulutetuissa tupakkatuotteissa on suomen- ja ruotsinkieliset varoitusmerkinnät. Tämän vuoksi se ehdottaa tupakkalakiin muutosta, jonka mukaan matkustajan tuodessa Suomeen yli 200 savuketta, määrän ylittävissä savukepakkauksissa on oltava suomen- ja ruotsinkieliset pakkaus- ja varoitusmerkinnät.
”Pidän työryhmän esityksiä onnistuneina. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että nyt tupakkaveron valmistelu kyettiin tekemään erittäin hyvässä yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön välillä. Tämä luo hyvät edellytykset tehtyjen esitysten toteuttamiselle”, totesi peruspalveluministeri Paula Risikko vastaanottaessaan työryhmän ehdotuksen.
Työryhmän väliraportti sekä sitä koskevat esittelykalvot ovat luettavissa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla.
Taustaa
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 1.11.2007 tupakkapoliittisia lakimuutoksia ja toimia valmistelevan työryhmän valmistelemaan pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen hallitusohjelman mukaisia ja muita tarpeellisia tupakkapoliittisia lakimuutoksia ja toimia. Työryhmän toimikausi päättyy 31.8.2008 ja sen puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Ilkka Oksala.
Lisätietoja: valtiosihteeri Ilkka Oksala, puh (09) 160 73165, 050 3018590