Työryhmä arvioimaan vaihtoehtohoitojen sääntelytarpeita
Peruspalveluministeri Paula Risikko on asettanut työryhmän selvittämään vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita. Virallisen terveydenhuollon ulkopuolella olevien hoitojen tarjonta, markkinointi ja käyttö on merkittävästi lisääntynyt Suomessa 1970-luvulta alkaen. Vaihtoehtohoidoista sekä muusta vastaavasta toiminnasta, joka ei ole terveydenhuoltoa, ei ole säädetty terveydenhuollon lainsäädännössä. Erityisesti vaihtoehtohoitojen valvonnan puutteellisuus ja siitä johtuva asiakkaan ja potilaan heikko oikeusturva vaatii selvittämistä. Myös vaihtoehtoterapeuttien oikeudet ja velvollisuudet on selvitettävä.
Työryhmän tehtävänä on arvioida täydentäviin hoitoihin ja vaihtoehtohoitoihin liittyvät sääntelytarpeet ja potilasturvallisuuden kannalta keskeisimmät ongelmat, kuulla asiantuntijoita ja vaihtoehtohoitojen edustajia, arvioida lainsäädäntötarpeen laajuus ja tehdä tämän pohjalta tarpeelliset ehdotukset. Työryhmän tulee ehdottaa vaihtoehtohoitoja ja niitä tarjoavia henkilöitä koskevia säännöksiä. Työryhmän toimikausi päättyy 31.3.2009.
Mitä ovat vaihtoehtohoidot?
Vaihtoehtohoidoilla tarkoitetaan hoitojaja taudinmääritysmenetelmiä, jotka eivät perustu lääketieteelliseen tietoon eikä niiden tehoa tai toimivuutta ole osoitettu tutkimuksin. Luottamus vaihtoehtohoitoihin perustuu usein asiakkaan tuntemuksista tehtyihin päätelmiin. Tarjottavien hoitomuotojen lukumäärää on vaikea arvioida ja arviot vaihtelevat muun muassa hoitojen kentän rajauksesta ja luokittelusta riippuen. Arviointia vaikeuttaa myös alalla käytettävien termien ja käsitteiden moninaisuus.
Vaihtoehtoterapeutiksi voi ryhtyä kuka tahansa edellyttäen, että hän ei käytä virallisia terveydenhuollon ammattinimikkeitä. Suurin osa vaihtoehtohoitojen tarjoajista ei ole terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Kouluttautuminen vaihtoehtohoitojen antamiseen on vapaata eikä koulutusohjelmien sisällöstä ole vaatimuksia. Toiminta vaihtoehtoterapeuttina ei edellytä potilasasiakirjanpitoa, potilasvakuutusta tai muita terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskevia velvoitteita.
Vaihtoehtohoitoja koskee kuluttajansuoja- ja tuoteturvallisuussäädäntö, vahingonkorvaus-lainsäädäntö ja rikoslaki, kuten muidenkin palvelujen tarjoamista.
Vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita selvittävän työryhmän asettamiskirje ja kokoonpano valtioneuvoston hankerekisterissä: www.hare.vn.fiLinkki toiselle sivustolle
Lisätietoja: lääkintöneuvos Terhi Hermanson, puh. (09) 160 73901, 050 526 9782 ja apulaisjohtaja Tarja Holi, Terveydenhuollon oikeusturvakeskus, puh. (09) 7729 2102, 0400 838 713