Hyppää sisältöön
Media

Työeläkeyhtiöiden tytäryhtiöille oikeus rakennuttaa asuntoja velkarahalla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2014 14.28
Tiedote -

Työeläkevakuutusyhtiöiden tytäryhtiöillä on jatkossa mahdollisuus rakennuttaa asuntoja velkarahalla. Tavoitteena on lisätä vuokra-asuntotuotantoa. Luotonottomahdollisuus on käytettävissä kolme vuotta.

Käytännössä työeläkeyhtiön on perustettava asunto-osakeyhtiömuotoinen tytäryhtiö vuokra-asuntojen rakennuttamista varten. Tytäryhtiö voi käyttää vierasta pääomaa eli ottaa velkaa asuntojen rakentamiseen. Velkaa saa ottaa korkeintaan 50 prosenttia asuntosijoituksen arvosta. Velkaosuuden ylärajalla rajataan sijoituksen riskiä.

Työeläkeyhtiöiden sijoituspäätökset riippuvat edelleen niiden omista sijoitusstrategioista. Velanottomahdollisuuden arvioidaan kuitenkin lisäävän vuokra-asuntotuotannon houkuttelevuutta sijoituskohteena. Vuokra-asuntotuotannon määrän kasvua seurataan lain voimassaoloaikana ja sen jälkeen.

Nykylain mukaan vakuutusyhtiöt eivät voi ottaa luottoa kuin muutamissa laissa määritellyissä poikkeustilanteissa. Sama koskee vakuutusyhtiöiden tytäryhtiöitä.

Tasavallan presidentti vahvisti lain tiistaina 30. joulukuuta, ja se tulee voimaan 1.1.2015.

Laki on voimassa vuoden 2017 loppuun. Lakia kuitenkin sovelletaan sen voimassaoloaikana perustettuihin työeläkeyhtiöiden tytäryhtiöihin vuoden 2032 loppuun, jotta pitkäaikaiset luotot ovat mahdollisia.

Lisätietoja

hallitussihteeri Inka Hassinen, p. 02951 63187, [email protected]
ylimatemaatikko Mikko Kuusela, p. 02951 63182, [email protected] (7.1.2015 alkaen)Muualla palvelussamme

Työeläkelaitosten asuntosijoittaminen

Sivun alkuun