Tutkimus ja tilastot todistavat työolojen kehittyneen suotuisasti
Suomen työolot samoin kuin työsuojelun ja työterveyden järjestelmä ovat korkeaa kansainvälistä tasoa. Työolobarometrin mukaan työntekijöiden turvallisuudesta huolehditaan työpaikoilla nykyisin paremmin kuin aikaisempina vuosina. Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa virittää keskustelua työolojen ja työsuojelun kehittämiseksi selvityksellään ”Työsuojelustrategian seurantaraportti 2004”. Se on laadittu yhdessä työsuojeluneuvottelukunnan kanssa, jossa myös keskeiset sidosryhmät ovat edustettuina.
Työolot ja työsuojelutoiminta Suomessa ovat parantuneet edelleen viime vuosina. Työolot koostuvat useista tekijöistä. Eri toimialoilla ja ammateissa työolot poikkeavat toisistaan ja kehittyvät eri tavoin. Raportin tekijät haluavat antaa kokonaiskuvan työolojen tilasta ja kehityksestä.
Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 1998 vahvistetussa työsuojelustrategiassa määritellään toiminnan tavoitteet, painopisteet ja periaatteet. Strategian toteutumista arvioidaan neljällä ulottuvuudella:
- tapaturmien, ammattitautien ym. terveyden menetysten tunnusluvuilla
- työolojen kokemista kuvaavilla tunnusluvuilla
- työympäristön ja työyhteisöjen muutosta kuvaavin tiedoin
- työsuojeluhallinnon toimia kuvaavin tiedoin.
Raportissa käsitellään niitä painoalueita, jotka kattavat keskeiset työoloihin ja työhyvinvointiin liittyvät kysymykset. Suomessa on käytettävissä laadukasta tutkimus- ja tilastotietoa, johon voidaan nojautua arvioita tehtäessä. Työsuojelutoiminnan osa-alueita käsiteltäessä tukeudutaan myös työsuojeluhallinnon ja sen sidosryhmien osaamiseen.
Työtapaturmien ja ammattitautien määrä laskee
Työtapaturmien ja ammattitautien tehtyyn työmäärään suhteutettu määrä on laskenut selvästi pitkällä tarkasteluväillä. Työtapaturmat ovat vähentyneet lähes 50 % kahdenkymmenen vuoden tarkastelujaksolla. Kuolemaan johtaneet työtapaturmat ovat vähentyneet vielä enemmän. Viime vuosikymmenen lopun ja kuluvan vuosikymmenen alun voimakas noususuhdanne pysäytti myönteisen kehityksen työtapaturmien osalta. Mutta viime vuosina työtapaturmat ovat jälleen olleet laskussa. Tapaturmariski on hyvin erilainen eri aloilla ja tehtävissä. Myös rakennusalalla, joka on tässä suhteessa ongelmallisin, työtapaturmien määrä on viime vuosina laskenut.
Työterveyslaitoksen kyselytutkimuksen mukaan kiire työssä on selvästi vähentynyt vuodesta 1997 vuoteen 2003. Samoin työn henkinen rasittavuus on vähentynyt, joskaan ei kolmena viimeisenä vuotena. Vakava työuupumus on vähentynyt, mutta yhä useampi ihminen kokee työuupumuksen vaarana. Tilastokeskuksen kyselytutkimuksen mukaan työn sekä henkinen että ruumiillinen rasittavuus on pysynyt samana eli entistä korkeammalla tasolla vuodesta 1990 lähtien.
Lisätietoja antavat: osastopäällikkö Mikko Hurmalainen puh. (09) 160 73100 ja kehityspäällikkö Lars-Mikael Bjurström puh. (09) 160 72489
Työsuojelustrategian seurantaraportti 2004, sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2005:5, 47 s. Yliopistopaino myy kirjaa: tilaukset books@yliopistopaino.fiLinkki toiselle sivustolle. Selvitys on myös verkossa www.stm.fiLinkki toiselle sivustolle > Julkaisut.