Hyppää sisältöön
Media

Tupakan esilläpitoon vähittäismyynnissä tulee muutoksia vuonna 2012

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2010 9.48
Tiedote -

Tupakkatuotteiden ja niiden tavaramerkkien esilläpito tupakkatuotteiden vähittäismyynnissä loppuu vuoden 2012 alusta alkaen. Tupakkalaki kuitenkin sallii kuluttajan ostopäätöksen kannalta välttämättömien tuotetietojen antamisen. Vähittäismyyjä saa pyynnöstä esittää tupakkatuotteiden ostajalle tupakkatuotteiden pakkauksia esittävän kuvaston sekä luovuttaa luettelon tuotteiden hinnoista.

Uudessa sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa annetaan tarkemmat ohjeet luettelon ja kuvaston laatimisesta. Asetuksen mukaan kuvasto on irtolehdistä koostuva kansio ja luettelo yksinkertainen tuotelista. Niissä saa esittää tuotteen nimen, pakkauskoon ja vähittäismyyntihinnan. Kuvastossa saa lisäksi esittää kuvan pakkauksesta. Luettelon tai kuvaston laatimista tai esittämistä ei edellytetä laissa.

Asetuksen tavoitteena on varmistaa, ettei kuvastoa ja luetteloa voida käyttää tupakkatuotteiden mainonnan tai myynninedistämisen välineinä. Käytännössä tämä edellyttää varsin yksityiskohtaista sääntelyä. Yksityiskohtaisuus vähentää myös asetuksen tulkinnanvaraisuutta ja helpottaa valvontaa.

Tarkemmat säännökset kuvastosta ja luettelosta löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden vähittäismyynnistä (99/2009), joka aikaisemmalta nimikkeeltään oli sosiaali- ja terveysministeriön asetus tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden vähittäismyynnin omavalvontasuunnitelmasta.

Tupakkatuotteiden esilläpitoa koskevat säännökset tulevat voimaan 1. tammikuuta 2012.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Reetta Siukola p. (09) 160 73231, [email protected]Muualla palvelussamme

Tupakoinnin vähentämispolitiikka

Sivun alkuun