Hyppää sisältöön
Media

Toimivat perhevapaat tukevat tasa-arvoista työssäkäyntiä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2011 7.05
Tiedote -

Euroopan unionin tasa-arvoministerit kokoontuvat 20.-21. lokakuuta Krakovaan keskustelemaan naisten osallistumisesta työelämään sekä työn, yksityis- ja perhe-elämän yhteensovittamisesta. Suomesta epäviralliseen ministerikokoukseen osallistuu valtiosihteeri Jarmo Lindén.

Suomi tukee komission ehdotusta pidentää raskaussuojeludirektiivin mukaista äitiysvapaata nykyisestä 14 viikosta 18 viikkoon. Suomelle on kuitenkin tärkeää, että äitiysvapaaksi voidaan katsoa muukin perhevapaa, kuten vanhempainvapaa, kun taloudellinen korvaus ja työsuhdeturva vastaavat äitiysvapaan tasoa.

Suomi katsoo, että toimivan perhevapaajärjestelmän lisäksi kattavat ja julkisin varoin tuetut päivähoitopalvelut sekä joustavat työajat lisäävät naisten työssäkäyntiä. Erityisesti tarvitaan ratkaisuja, jotka kannustavat miehiä hoivavastuun jakamiseen ja perhevapaiden käyttöön.

"Suomen hallituksen tavoitteena on lisätä isille merkittyjä vapaita. Viime viikolla solmittu työmarkkinoiden raamisopimus toteutuessaan lisääkin isän osuutta niin, että isyysvapaan pituus olisi jatkossa 54 päivää, josta enintään 18 päivää voidaan pitää yhtä aikaa äidin kanssa. Isä voisi pitää vapaan joustavasti siihen mennessä, kun lapsi täyttää kaksi vuotta", valtiosihteeri Lindén toteaa.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Merja Huovinen, p. +358 50 364 7816, [email protected]Muualla palvelussamme

Perhevapaata vanhemmille lastenhoitoon
Tasa-arvopolitiikka

Sivun alkuun