Toimeentulotukipäätös seitsemässä arkipäivässä
Toimeentulotukiasioiden käsittelylle esitetään säädettäväksi määräajat. Hallitus esittää eduskunnalle, että vuoden 2008 alusta lähtien kunnan sosiaalitoimistosta toimeentulotukea hakevan henkilön olisi saatava tukea koskeva päätös seitsemän arkipäivän sisällä hakemuksen jättämisestä. Kiireellisessä tapauksessa päätös olisi tehtävä samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Tukipäätös olisi myös pantava toimeen viivytyksettä.
Kirjallisen tukipäätöksen lisäksi tukea hakevan tulisi päästä keskustelemaan henkilökohtaisesti kunnan sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan kanssa. Tämän tulisi myös tapahtua viimeistään seitsemän arkipäivän päästä siitä, kun asiakas on sitä pyytänyt.
Esitys liittyy valtion vuoden 2008 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.
Aikarajat hallituksen sosiaalipolitiikan tavoitteena
Pääministeri Matti Vanhasen toisen hallituksen hallitusohjelman tavoitteena keskeisissä sosiaalipalveluissa on asettaa määräajat palvelutarpeen arvioinnille. Toimeentulotuen viivytyksettömän käsittelyn määräaika (toimeentulotuen palvelutakuu) on ensimmäinen vaihe tämän uudistuksen asteittaisessa toteuttamisessa. Jo aiemmin on lakisääteisiä määräaikoja asetettu muun muassa terveydenhuoltoon maaliskuussa 2005 (nk. hoitotakuu), vanhusten sosiaalipalveluihin maaliskuussa 2006 sekä lastensuojeluun vuoden 2008 alussa voimaan tulevassa uudessa lastensuojelulaissa.
Toimeentulotuki toteuttaa perusoikeuksia
Toimeentulotuki on Suomen perustuslain 19 §:een perustuva, kunnalliseen sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen etuus, jonka avulla turvataan ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo jokaiselle sitä tarvitsevalle Suomessa asuvalle henkilölle. Koska toimeentulotuki on viimesijaisen sosiaaliturvan keskeinen muoto, sen käsittelyajoilla on olennainen merkitys ihmisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta. Eduskunnan oikeusasiamies onkin useaan otteeseen antanut huomautuksia eri kunnille liian pitkistä toimeentulotuen käsittelyajoista.
Odotusajat vaihtelevat kunnissa
Voimassa olevan lainsäädännön mukaan toimeentulotukiasiat tulee käsitellä ”viivytyksettä”. Sanamuoto on kuitenkin mahdollistanut eriäviä tulkintoja kuntien keskuudessa eikä lainsäädäntö sosiaali- ja terveysministeriön näkemyksen mukaan ole riittävällä tavalla ohjannut kuntien toimintaa. Stakesin keväällä 2007 tekemän kartoituksen mukaan toimeentulotukipäätös tehtiin keskimäärin 3,9 päivässä ja henkilökohtaista palvelua sai keskimäärin 3,8 päivässä. Kuntien välillä oli kuitenkin suuria eroja käsittelyajassa. Kaupungeissa odotusajat olivat pitemmät kuin maaseudulla.
Mikäli kunta ei noudata laissa säädettyjä määräaikoja, ja kunnan laiminlyönti on valtakunnan tasolla merkittävää eikä kunta ole ryhtynyt toimenpiteisiin asiaintilan korjaamiseksi, voi lääninhallitus kuntien valtionosuuslain nojalla määrätä kunnalle uhkasakon.
Sosiaaliohjaajat mukaan lakiin
Toimeentulotukilain muutos ei juuri lisänne kuntien sosiaalitoimen tarvitseman henkilöstön määrää. Valtio haluaa silti tukea uudistusta lisäämällä kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon laskennallisiin valtionosuuksiin yhteensä 500 000 euroa. Sosiaalitoimistoissa ja toimeentulotukiasioissa työskentelee jo nykyisellään sosiaaliohjaajia. Valtaosassa kunnista toimeentulotukiasiakas ohjataan tarvittaessa sosiaalityöntekijän vastaanotolle. Lakiuudistus vakiinnuttaa kaikissa kunnissa sitä käytäntöä, mikä on monissa kunnissa jo ollut käytäntöä.
Yksinäisiä miehiä ja yksinhuoltajanaisia
Toimeentulotukea maksettiin vuonna 2005 yli 238 000:een kotitalouteen Suomessa. Toimeentulotukea sai siten reilut seitsemän prosenttia suomalaista. Yksin asuvia oli tuen saajista lähes 70 prosenttia, näistä valtaosa yksin eläviä miehiä. Toinen merkittävä ryhmä ovat yksinhuoltajaperheet, joista 25 prosenttia sai toimeentulotukea. Toimeentulotuen varassa olevista yksinhuoltajista lähes kaikki ovat naisia.
Lisätietoja:
Hallitusneuvos Riitta Kuusisto, STM, p. 09-1607 4360