Tohtori Pentti Arajärvi aloittaa Samapalkkaisuusohjelman puheenjohtajana
Tohtori Pentti Arajärvi aloittaa Samapalkkaisuusohjelman korkean tason ryhmän uutena puheenjohtajana. Arajärven edeltäjä puheenjohtajana oli valtiotieteen maisteri Paavo Lipponen. Arajärvi toimii sosiaali- ja koulutusoikeuden professorina Joensuun yliopistossa. Hän on toiminut valtionhallinnossa eri tehtävissä ja selvittänyt muun muassa sosiaaliturvakysymyksiä. Arajärvellä on monia luottamustoimia, jotka liittyvät lasten asemaan ja ihmisoikeuksiin. Arajärven nimityksestä kerrottiin Samapalkkaisuusohjelman seminaarissa Helsingissä keskiviikkona 26. marraskuuta.
Seminaari käsitteli työmarkkinoiden sopimuspolitiikkaa. Työmarkkinajohtajat keskustelivat siitä, miten sopimuspolitiikalla voidaan kaventaa sukupuolten välistä palkkaeroa. Paneelissa olivat mukana Lauri Ihalainen SAK:sta, Eeva-Liisa Inkeroinen EK:sta, Markku Jalonen Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta, Teuvo Metsäpelto Valtion työmarkkinalaitoksesta, Mikko Mäenpää STTK:sta, Matti Viljanen AKAVA:sta ja Risto Voipio Kirkon työmarkkinalaitoksesta. Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Stefan Wallin edusti paneelissa hallitusta.
”Heikentyneessä taloustilanteessa hallitus pitää tärkeänä, että työmarkkinasopimusten koordinaatio onnistuu, jottei ajauduta kovaan palkkakilpailuun. Hallitus on valmis tukemaan sopimusten koordinaatiota, jotta samapalkkaisuustavoite saavutetaan. Ohjelman tavoitteet on saavutettava sopimusmallista riippumatta”, painotti ministeri Wallin puheenvuorossaan.
Tuleva sopimuskierros sisältää haasteita naisten ja miesten palkkojen kehittämiselle
Hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt ovat Samapalkkaisuusohjelmassa sitoutuneet kaventamaan sukupuolten palkkaeroa vähintään viidellä prosenttiyksiköllä vuoteen 2015 mennessä. Suomen sopimuspolitiikka on murroksessa ja ensi sopimuskauden malleja ja painotuksia puntaroidaan parhaillaan. Tuleva sopimuskierros sisältää monia haasteita naisten ja miesten palkkojen kehittämiselle. Talousnäkymien heikentyminen koettelee myös sopimusjärjestelmää.
Työmarkkinajärjestöt ovat yhdessä todenneet, ettei edellytyksiä keskitetylle työmarkkinaratkaisulle ole. Järjestöt ovat ilmoittaneet haluavansa edistää ”suotuisaa talouden, työllisyyden, kilpailukyvyn ja ostovoiman kehitystä”. Järjestöt ovat myös luvanneet koordinoida työmarkkinaratkaisujen syntymistä. Koordinoitu ja hajautettu sopimisen tapa olisi jotain keskitetyn ja liittokohtaisen sopimisen väliltä.
Kun palkoista sovitaan nykyistä useammin työpaikoilla, se luo painetta sekä työnantajien että henkilöstön neuvotteluosaamisen kehittämiseen. Paikallisen neuvottelutoiminnan edellytysten ja osaamisen parantaminen on jatkossa yksi Samapalkkaisuusohjelman painopisteistä.
Lisätietoja:
projektikoordinaattori Outi Viitamaa-Tervonen puh. (09) 160 73170, 050 545 0259
Katso myös www.stm.fi >samapalkka