Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Terveysministerit vetoavat tupakkatuotedirektiivin puolesta

Sosiaali- ja terveysministeriö
4.10.2013 11.18
Tiedote -

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen ja 15 muuta terveysministeriä EU:n jäsenmaista ovat allekirjoittaneet yhteisen julkilausuman tupakkatuotedirektiivin puolesta 4. lokakuuta. Julkilausumassaan he vetoavat Euroopan parlamentin jäseniin, että tupakkatuotedirektiivin käsittely etenisi ja että se saataisiin päätökseen vielä tämän vuoden aikana. Ministerit ovat huolissaan direktiivin etenemisestä, koska se on joutunut tupakkateollisuuden valtavan lobbauksen kohteeksi. Parlamentin on määrä äänestää valtuutuksesta direktiivin jatkoneuvotteluihin tiistaina 8. lokakuuta.

Direktiivin tavoitteena on edistää miljoonien eurooppalaisten terveyttä. Tällä hetkellä tupakointi aiheuttaa EU:ssa vuosittain arviolta 700 000 ennenaikaista kuolemaa, jotka olisi mahdollista ehkäistä. Erityisesti direktiivillä halutaan suojella lapsia ja nuoria tupakkatuotteilta. Lisäksi sen avulla voidaan vähentää tupakkasairauksista johtuvia terveydenhuollon kustannuksia. 

Terveysministerit pääsivät sopuun direktiivin sisällöstä Luxemburgissa 21.6.2013. Suomi pitää tärkeänä muun muassa makuaineiden, kuten mentolin kieltämistä, tupakkapakkausten pakollisia kuvavaroituksia sekä nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeiden sääntelyn tiukentamista.

Direktiiviehdotus on linjassa EU:n jäsenmaiden allekirjoittaman WHO:n tupakoinnin torjuntaa koskevan puitesopimuksen kanssa. Direktiivi myös tukee Suomen tupakkalain tavoitetta tupakkatuotteiden käytön loppumiseksi.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 02951 63343Muualla palvelussamme Tupakkapolitiikka
Suomi on sitoutunut tupakoinnin torjuntaan kansainvälisellä sopimuksella
Hallitus kannattaa ehdotusta uudeksi tupakkatuotedirektiiviksi (Tiedote 7.3.2013)
Komission esitys: Savukkeiden makuaineet ja ohuet savukkeet kielletään (Tiedote 19.12.2012)
Sivun alkuun