Hyppää sisältöön
Media

Terveys on kannattava investointi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2014 8.37
Tiedote -

Viime vuosikymmeninä suomalaisten hyvinvointi on kehittynyt suotuisasti. Myönteiseen kehitykseen ovat vaikuttaneet muun muassa ihmisten koulutustason nousu, elintason kohentuminen, ravitsemuksen ja asumisen laadun parantuminen sekä tapaturmien ehkäisy liikenteessä, työpaikoilla ja vapaa-ajalla.

Hyvinvoivat lapset oppivat paremmin ja terveet työntekijät viihtyvät työelämässä pidempään. Toimintakykyiset vanhukset ovat onnellisempia ja voivat asua omissa kodeissaan. Terveys paitsi lisää ihmisten hyvinvointia, se on myös taloudellisesti erittäin kannattavaa.

"Jos ihmisten hyvinvointi kehittyy yhtä suotuisasti kuin viime vuosikymmeninä, meillä riittää jatkossakin työkykyisiä työntekijöitä ikäluokkien pienenemisestä huolimatta. Kehitys ei kuitenkaan jatku samanlaisena ilman ponnisteluja. Jotta suomalaiset ovat jatkossa hyvinvoivia ja terveitä, meidän pitää investoida terveelliseen ympäristöön, joka houkuttelee liikkumaan, syömään terveellisesti ja välttämään päihteitä, tarjoaa luonnollisia monimuotoisia sosiaalisia kontakteja sekä kasvattaa suvaitsevaisuuteen", sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen.

Ihmisten hyvinvointia ja terveyttä voidaan lisätä parhaiten, kun kaikkien hallinnonalojen käytössä olevat keinot hyödynnetään.

"Jokaisella yhteiskunnan sektorilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten hyvin ihmiset voivat. Esimerkiksi riittävällä toimeentulolla, arkiliikunnan mahdollistavalla kaavoituksella, osallistumismahdollisuuksilla, työn ja perhe-elämän yhteensovittamisella, asuntopolitiikalla sekä helposti saatavissa olevilla palveluilla on vaikutusta ihmisten hyvinvointiin. Myös terveellisten elintapojen valitseminen kannattaa tehdä ihmisille helpoksi ja houkuttelevaksi", sanoo kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on, että jatkossa eri hallinnonaloilla arvioitaisiin ennen päätösten tekoa entistä tarkemmin ja tehokkaammin, miten päätökset vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Aihetta pohdittiin pääministeri Jyrki Kataisen, peruspalveluministeri Huovisen ja eri ministeriöiden kansliapäällikköjen johdolla korkean tason työseminaarissa Helsingissä 12. maaliskuuta.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Eeva Ollila, p. 02951 63327
neuvotteleva virkamies Kristiina Poikajärvi, p. 02951 63326Muualla palvelussamme

Terveyden edistäminen

Susanna Huovinen
Sivun alkuun