Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Terveydenhuollon palveluvalikoiman määrittely alkaa

Sosiaali- ja terveysministeriö
10.9.2014 10.36
Tiedote -

Suomen terveydenhuollon julkisesti rahoitettua palveluvalikoimaa aletaan määritellä tänä syksynä. Päätyön tekee valtioneuvoston nimittämä neuvosto, joka kokoontuu ensimmäisen kerran syyskuussa. Myös kansalaiset ja järjestöt voivat vaikuttaa palveluvalikoiman määrittelyyn osallistumalla neuvoston avoimiin seminaareihin ja ehdottamalla aiheita neuvoston käsittelyyn.

Palveluvalikoiman määrittelyn taustalla on potilasdirektiivi, jonka säännökset tulivat Suomessa voimaan vuoden 2014 alussa. Direktiivin mukaan potilaalla on oikeus saada korvausta vain sellaisesta hoidosta, joka kuuluu Suomen terveydenhuollon palveluvalikoimaan. Samaa palveluvalikoimaa sovelletaan sekä kotimaassa että rajat ylittävissä tilanteissa.

Palveluvalikoimaneuvoston päätehtävänä on antaa suosituksia siitä, mitkä tutkimukset sekä hoito- ja kuntoutusmenetelmät kuuluvat terveydenhuollon palveluvalikoimaan Suomessa. Tavoitteena ovat mahdollisimman hyödylliset, turvalliset ja kustannusvaikuttavat hoitomenetelmät. Syksyn kokouksissaan neuvosto linjaa tarkemmin palveluvalikoiman määrittelyn periaatteita ja prosesseja.

Avoimessa seminaarissa haetaan oppia muiden maiden kokemuksista

Neuvosto järjestää ensimmäisen avoimen seminaarin 19.11. Helsingissä. Seminaarissa tutustutaan muutamien muiden Euroopan maiden tapaan määritellä palveluvalikoima. Esimerkkejä kuullaan Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Hollannista.

Tarkemmat tiedot seminaarista sekä ilmoittautumisesta julkaistaan palveluvalikoima.fi-verkkosivuilla syyskuun aikana. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita seminaariin.

Lisätietoja

neuvoston puheenjohtaja, kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, p. 0295 163 356
neuvoston pääsihteeri Jaana Leipälä, p. 0295 163 073Muualla palvelussamme

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto

Potilasdirektiivi

Sivun alkuun