Terveet elämäntavat ja työkyky poliittiseen tarkasteluun Pietarissa
Pietarissa järjestetään joulukuun 11.-12. päivinä konferenssi ”Terveet elämäntavat, työkyky ja sosiaalinen osallisuus”. Konferenssi on osa Suomen Pohjoismaisen ministerineuvoston puheenjohtajuuskautta ja se osuu ajankohtaan, jolloin Venäjälläkin on havahduttu uusiin toimiin kansansairauksien ja tapaturmien ehkäisemiseksi.
Mukana konferenssissa ovat Pohjoismaiden ministerineuvosto, Pietarin terveyskomitea, Venäjän terveydenhuollon ja sosiaalisen kehityksen ministeriö, Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveysalan kumppanuusohjelma, Maailman terveysjärjestö WHO ja Kansainvälinen työjärjestö (ILO) sekä lukuisia kansalaisjärjestöjen edustajia Venäjältä ja pohjoismaista.
Venäjä on samoilla jäljillä terveyden edistämisen politiikkaohjelmissa kuin esimerkiksi pohjoismaat. Liiallisesta alkoholinkäytöstä ja tupakasta johtuvat sairaudet ovat suuri kansanterveysongelma myös Venäjällä. Tavoitteena on kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota myös tapaturmien ehkäisemiseen. Kansalaisten ja päättäjien terveystietoisuus on noussut Venäjälläkin tärkeäksi yhteiskunnalliseksi keskustelunaiheeksi samalla tavalla kuin se on ollut pohjoismaissakin. Venäjällä on myös ryhdytty toimenpiteisiin terveiden elämäntapojen edistämiseksi ja työkyvyn tukemiseksi. Aikaisemmin terveyden edistämistä on tuettu hyvin keskusjohtoisesti.
Venäjän uusi lähestymistapa korostaa paikallistason toimenpiteiden tärkeyttä. Tavoitteena on vähentää sairauksia ja nostaa ihmisten keski-ikää. Venäläisten keski-ikä on noin 11 vuotta lyhyempi kuin EU-maiden kansalaisten keski-ikä. Elintapaongelmien vuoksi Venäjä menettää vuosittain noin 20 miljoonaa ihmiselinvuotta, verrattuna tilanteeseen jos venäläiset saisivat elää yhtä pitkään kuin EU:n kansalaiset. Vastaavasti Suomi voittaa eliniän pitenemisen myötä vuosittain noin 700 000 elinvuotta. Tämä on myös suuri kansantaloudellinen kysymys.
Suomen ja Venäjän kansanterveysongelmat ovat melko samanlaisia: liiallinen alkoholinkulutus, tupakointi, tapaturmat, ylensyönti, riskin otto liikenteessä ja väkivallan käyttö ihmisten välisissä suhteissa, jotka johtavat suurimmaksi osaksi ehkäistävissä oleviin kansantauteihimme. Venäjällä ei suuri yleisö, eikä aina terveydenhuoltohenkilöstökään, ole vielä ole yhtä tietoinen tupakan ja varsinkaan alkoholin terveyshaitoista kuin esimerkiksi pohjoismaissa.
Pohjoismaissa Suomi mukaanlukien on työskennelty vuosikymmeniä terveyden edistämisen hyväksi ja tupakasta ja alkoholista johtuvien sairauksien vähentämiseksi. Tupakoinnin vähentäminen on meillä onnistunut hyvin, mutta alkoholin suhteen ei rintaa voi röyhistellä. Päinvastoin, viimeaikainen kehitys on ollut hälyttävä, ja saman suuntainen kuin Venäjällä. Kaikki pohjoisen alueen ihmiset ja poliittiset päättäjät hyötyvät yhteistyöstä ja kokemusten vaihdosta.
Poliittista johtajuutta tarvitaan
Kokouksessa on tarkoitus hyväksyä yhteinen julkilausuma, jonka tavoitteena on tukea terveyden edistämistä sekä vähentää ja ehkäistä kansantauteja. Julkilausumassa todetaan, että poliittisen johdon tulee tiedostaa terveydenhuollon ongelmat ja työskennellä terveyttä tukevan elinympäristön puolesta, jotta terveellisistä valinnoista tulisi myös helppoja valintoja ihmisten elämässä. Terveydenhuolto on tärkeä tekijä väestön terveydentilan parantamisessa, mutta se ei voi ratkaista ongelmia yksinään vaan tarvitaan yksilön omaa vastuunkantoa sekä koko yhteiskunnan tukea, mukaan lukien yksityinen sektori ja koko kansalaisyhteiskunta.
Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Olli Kuukasjärvi, puh. 050 354 5925 ja Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveysalan kumppanuusohjelman koordinaattori, LKT Mikko Vienonen 050 4421877