Tehoa ja vetovoimaa mielenterveyspalveluihin
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti keväällä työnjakoa ja työrasitusta mielenterveyspalveluissa selvittelevän työryhmän, jonka toimikausi päättyy tämän vuoden lopussa. Työryhmä on todennut aiempien selvitysten tapaan, että mielenterveyspalveluiden avohoidossa on 90-luvulla poistunut merkittävästi resursseja. Resurssivajaus on korjattava. Työryhmä on myös todennut, että pelkkä resurssien lisääminen ei riitä mielenterveyspalvelujen parantamiseen. Tarvitaan työmenetelmien ja rakenteiden kehittämistä.
Työrasitus voi johtua paitsi liiallisesta työmäärästä, myös osaamiseen ja koulutukseen liittyvistä puutteista. Intensiivinen ihmissuhdetyö luo oman erityislisänsä työn kuormittavuuteen. Työryhmän työssä on tullut esiin termi "eettinen kuormitus", jolla ymmärretään ristiriitaa, jonka työntekijä kokee käytännön auttamismahdollisuuksien, tieteen viimeisten hoitotulosten ja potilaan ja yhteiskunnan odotusten ristiaallokossa.
Mielenterveyspalveluissa on kitkaa eri organisaatioiden ja eri työntekijäryhmien välisissä saumakohdissa. Nämä pyritään analysoimaan ja löytämään niihin ratkaisuja.
Julkista sektoria vaivaa psykiatripula. Kuntaliiton selvityksessä vuonna 2001 on todettu 223 psykiatrian erikoislääkärin vaje. Vaje kohdistuu erityisesti avohoitoon. Näkyvissä on tulevina vuosina myös pula muusta henkilöstöstä. Keinoja mielenterveyspalvelujen näkyvyyden ja vetovoiman lisäämiseksi tarvitaan.
Työryhmä järjesti 4. marraskuuta kuulemistilaisuuden saadakseen mielenterveystyön ammattilaisilta ja muilta mielenterveystyön ongelmia ratkovilta tahoilta lisätietoa ja uusia ajatuksia työhönsä.
Lisätietoja:
työryhmän puheenjohtaja, lääkintöneuvos Sakari Lankinen, STM, puh. 050-383 0658