Hyppää sisältöön
Media

Täsmennyksiä tartuntatautiasetukseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2008 12.00
Tiedote -

Tartuntatautiasetusta täsmennetään siten, että suun kautta tai suihkeena annettavia rokotuksia voivat antaa muutkin kuin lääkärit. Pistoksina annettavia rokotuksia saa antaa vain lääkäri sekä siihen asianmukaisen koulutuksen saanut muu terveydenhuollon ammattihenkilö lääkärin valvonnassa. Valtioneuvosto antoi asetuksen tartuntatautiasetuksen muuttamisesta tiistaina 30. joulukuuta.

Hiv-infektio olisi edelleen tauti, josta ei luovuteta tunnistetietoja terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Tartuntatautilain mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voi salassapitosäännösten estämättä luovuttaa valtakunnallisesta tartuntatautirekisteristä alueen tartuntataudeista vastaavalle lääkärille tietoja siinä laajuudessa kuin se on tartuntatautien vastustamistyöhön kuuluvien tehtävien vuoksi välttämätöntä.

Asetukseen lisätään myös lääkkeille erittäin vastustuskykyisiä mikrobeja; Escherichia coli (ESBL) ja Klebsiella pneumoniae, joiden herkkyys 3 polven kefalosporiineille on alentunut, joiden kantajia koskevia tietoja voidaan kerätä ns. resistenssirekisteriin. Tällä pyritään torjumaan näiden bakteerien leviämistä erityisesti sairaaloissa ja muissa laitoksissa.

Lisäksi asetukseen lisätäänluettelo niistä terveysviranomaisten toteamista tartuntataudeista, jotka voivat olla peräisin eläimestä tai jotka voivat tarttua eläimestä ihmiseen. Kunnan eläinlääkäriviranomaiselle ilmoitettavia tartuntatauteja ovat: raivotauti (rabies) ja -epäily, pernarutto ja -epäily, bruselloosi-, Mycobacterium bovis- ja Burkholderia (Pseudomonas) mallei -tartunta tai psittakoosi, EHEC-tartunta henkilöllä, joka on ollut kosketuksissa tuotantoeläimiin kotimaassa, salmonella-tartunta, Q-kuume tai leptospiroosi henkilöllä, joka asuu tai työskentelee tuotantoeläintilalla, trikinoosi ja botulismi ja -epäily.

Asetus tulee voimaan 1. tammikuuta 2009 yhtä aikaa tartuntatautilain muutosten kanssa.

Lisätietoja: hallitussihteeri Liisa Katajamäki, puh. 050 402 8767

Sivun alkuun