Tasa-arvolain valvontaa koskeva selvitys valmistunut
Sukupuoleen perustuvaan syrjintään puuttuminen edellyttää matalan kynnyksen oikeussuojakeinojen kehittämistä. Tasa-arvoasioissa voitaisiin ottaa käyttöön esimerkiksi sovintomahdollisuus: tasa-arvovaltuutettu sovittelisi osapuolten välistä riitaa ja tasa-arvoasioita käsittelevä lautakunta vahvistaisi sovinnon.
Nämä ehdotukset sisältyvät tänään julkaistuun selvitykseen, jossa arvioidaan tasa-arvolain valvontasäännösten toimivuutta ja kehittämistarpeita.
Myös vireillepano-oikeutta lautakunnassa tulisi selvityksen mukaan laajentaa siten, että sekä tasa-arvoa edistävä yhdistys että syrjinnän kohteeksi joutunut voisivat viedä asioita lautakuntaan. Uutena keinona selvityksessä esitetään harkittavaksi tasa-arvovaltuutetulle toimivaltaa nostaa kanne omissa nimissään syrjintäasiassa tuomioistuimessa niin kuin Ruotsissakin.
Selvitykseen on koottu tasa-arvolain valvontaa koskeva keskeinen normisto, ja valvonnan tehokkuutta on arvioitu EU:n ja muun kansainvälisen normiston näkökulmasta. Myös ajankohtainen tutkimustieto ja oikeuskäytäntö on otettu huomioon. Valvontaa on tarkasteltu sekä sukupuoleen perustuvan syrjinnän että tasa-arvon edistämisen näkökulmasta.
Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annettua lakia valvovat tasa-arvovaltuutettu ja tasa-arvolautakunta. Sukupuolten tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä voi nousta esiin myös työsuojeluviranomaisten valvontatoiminnassa, kun epäillään työsyrjintärikosta tai kun kyse on työsopimuslain soveltamisesta tai työturvallisuuslain mukaisesta häirinnästä.
Lisätietoja:Professori, OTT Kevät Nousiainen, Turun yliopisto, p. 02 333 5518, 050 520 2489
Hallitussihteeri Terhi Tulkki, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 229
Liitteet
Selvitys tasa-arvolain valvontasäännösten toimivuudesta (STM:n raportteja ja muistioita 2014:44)