Hyppää sisältöön
Media

Tasa-arvolain uudistus etenee

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.6.2004 7.00
Tiedote -

Tasa-arvolain uudistusesitys annetaan kesän aikana eduskunnalle. Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen ja työmarkkinajärjestöjen välisessä neuvottelussa sovittiin tänään avoimena olleesta palkkatietojen saatavuuskysymyksestä.

Uuteen tasa-arvolakiin tulee sisältymään velvoite palkkakartoituksesta työpaikoilla. Palkkakartoituksen avulla luottamusmiesten mahdollisuudet valvoa ja edistää samapalkkaisuuden toteutumista paranevat olennaisesti. Myös työnantajalla on velvollisuus edistää samapalkkaisuutta, jos palkkakartoitus tuo esiin syrjintätilanteita.

Palkkakartoitus antaa luottamusmiehelle sellaista informaatiota, jonka perusteella on mahdollista tehokkaasti käynnistää myös yksittäisten palkkasyrjintätilanteiden hoitaminen. Työntekijän edustajan pyydettyä palkkatietoja, tasa-arvovaltuutettu pyytää tarvittavat palkkatiedot työnantajalta. Tasa-arvovaltuutetulle tulee palkkatietojen saamisen osalta kahden kuukauden määräaika.

Lainuudistus edistää palkkasyrjintäepäilyjen selviämistä jo työpaikkatasolla. Palkkakartoitus ja luottamusmiehen laissa kirjattu asema syrjintäepäilyn hoitamisessa vähentävät oikeusprosessien tarvetta.

Sivun alkuun