Tasa-arvobarometrin mukaan miesten asemaa pidetään edelleen parempana kuin naisten
”Tuore tasa-arvobarometri osoittaa, että moni asia tasa-arvon saralla on parantunut. Toisaalta barometrissa nousee esiin myös hyvin huolestuttavia asioita. Emme voi olla muuta kun huolestuneita siitä, että koulutetut naiset kokevat jopa useammin kuin seitsemän vuotta sitten, että sukupuolesta on haittaa uralla etenemisessä” tasa-arvoasioista vastaava valtiosihteeri Carl Haglund totesi keskiviikkona 25. marraskuuta tasa-arvobarometrin julkistamistilaisuudessa Helsingissä.
”Onneksi hallituksemme on määrätietoisesti vienyt eteenpäin Samapalkkaisuusohjelmaa. Vuoden 2008 tasa-arvobarometri osoittaa, että ohjelma on tärkeämpi kuin koskaan”, Haglund totesi.
Miesten asema parempi kuin naisten
Miesten asemaa yhteiskunnassa pidetään edelleen parempana kuin naisten. Enemmistö suomalaisista uskoo, että yritykset ja talouselämä hyötyisivät siitä, jos johtopaikoilla olisi nykyistä enemmän naisia. Miehistä aikaisempaa useampi on tätä mieltä. Suurin osa miehistä ja naisista kannattaa perhevapaista koituvien työnantajakustannusten tasaamista nais-ja miesvaltaisten alojen kesken. Muun muassa nämä asiat käyvät ilmi uudesta tasa-arvobarometristä, jonka laatimisesta vastasi yliaktuaari Tarja Nieminen Tilastokeskuksesta.
Ensimmäinen tasa-arvobarometri julkaistiin kymmenen vuotta sitten ja tämä barometri on järjestyksessä neljäs. Tasa-arvobarometri tarkastelee sukupuolten tasa-arvoon liittyviä arvioita ja asenteita sekä kokemuksia tasa-arvon toteutumisesta työelämässä ja perhepiirissä.
Sukupuoli haittaa koulutettujen naisten uralla etenemistä
Suurin osa naispalkansaajista ja selkeä enemmistö miespalkansaajista ei koe sukupuolestaan haittaa nykyisessä työssään. Mutta selkeä muutos on havaittavissa korkea-asteen koulutuksen saaneiden naisten kokemuksissa. Vuonna 2001 naisista 26 prosenttia koki sukupuolestaan olevan haittaa palkkauksessa. Vuonna 2008 näin koki jo 39 prosenttia. Koulutetut naiset kokevat myös muita naisia enemmän sukupuolesta olevan haittaa uralla etenemisessä.
Mies perheen elättäjänä on väistyvä asenne
Entistä harvempi on sitä mieltä, että miehellä on ensisijainen vastuu perheen toimeentulosta. Miehet ovat naisia useammin sitä mieltä, että vastuu kuuluu miehelle. Asennetasolla barometri kertoo ”mies perheenelättäjänä” -mallin murenemisesta. Sen kannatus on vähentynyt selvästi kymmenen vuoden aikana. Malli on korvautumassa ajatuksella miehestä tasaveroisena vanhempana. Naisista ja miehistä 90 prosenttia on sitä mieltä, että miesten tulisi osallistua nykyistä enemmän lastensa hoitoon ja kasvatukseen.
Työpaikoilla suhtaudutaan kielteisemmin isien kuin äitien perhevapaisiin
Lasten hoitamista koskeva asennemuutos ei vielä täysin näy käytännöissä. Kysyttäessä työpaikkojen suhtautumisesta perhevapaiden pitämiseen vastaajat katsoivat, että miesten on vaikeampaa pitää vanhempain- tai hoitovapaata kuin naisten. Ero korostuu yksityisellä sektorilla, jossa yli puolet työntekijöistä katsoi, että miesten on vaikeaa jäädä pidemmille vanhempain- tai hoitovapaalle. Toisaalta miesten mielestä, miehen on aikaisempaa helpompi jäädä kotiin hoitamaan äkillisesti sairastunutta alle 10-vuotiasta lasta.
Lisätietoja: yliaktuaari Tarja Nieminen, Tilastokeskus, puh. (09) 1734 3561 ja ylitarkastaja Jouni Varanka sosiaali- ja terveysministeriö, puh. (09) 160 74459.
Tasa-arvobarometri 2008, sosiaali- ja terveysministeriö ja Tilastokeskus, sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2008:24, ISBN 1236-2050, julkaisua myy Yliopistopainon kirjamyynti. Julkaisu löytyy myös verkosta www.stm.fi/julkaisut