Talouskriisin vaikutukset vanhempainvapaisiin puhuttivat pohjoismaisessa semina
Julkisen talouden viimeaikainen kehitys on nostanut esille kiperiä kysymyksiä perhevapaista. Voidaanko perhevapaita edelleen pidentää, kun samaan aikaan pitäisi pidentää työuria? Miten suuria päivärahoja on varaa maksaa, kun julkinen talous on tiukilla? Miten pidetään huolta yhtä aikaa lasten hyvinvoinnista ja sukupuolten tasa-arvosta?
"Suomen hallitus haluaa, taloudellisen tilanteen heikentymisestä huolimatta, edelleen tasapuolistaa isien ja äitien pitämien perhevapaiden määrää ja vahvistaa isien vanhemmuutta. Vaikka nyt näyttää siltä, ettemme pääse vanhempainvapaissa nopeasti ns. 6+6+6 -malliin, on sitä edelleen hyvä pitää tavoitteena, jota kohti etenemme. Isille varatut vanhempainvapaaosuudet ovat toimiva kannustin ja selvä signaali siitä, että yhteiskunta pitää isien ja lasten yhteistä aikaa tärkeänä", sanoi tasa-arvoasioista vastaavan kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen valtiosihteeri Jarmo Lindén Leave policies and the economic crisis -seminaarissa Helsingissä 18.11.2011.
Pohjoismaita pidetään usein sukupuolten tasa-arvon mallimaina. Sekä miesten että naisten työllisyysaste on korkea ja silti lapsia syntyy enemmän kuin Etelä- ja Keski-Euroopassa. Työn ja perheen yhteensovittamisen mahdollisuuksia ja pienten lasten hoitoa tuetaan julkisilla palveluilla ja tulonsiirroilla. Parin viime vuosikymmenen aikana perhevapaiden kehittämisen keskiössä on ollut isien kannustaminen isyys- ja vanhempainvapaille. Kaikissa pohjoismaissa isille on 1990-luvulta lähtien luotu omia vapaakiintiöitä, joiden pituutta on vähitellen kasvatettu.
Tutkimuspäällikkö Minna Salmen mukaan Suomi on jo jäänyt jälkeen muista Pohjoismaista ja jopa monista Keski-Euroopan maista, kun tarkastellaan vanhempainvapaan pituutta, korvaustasoja ja isien osuutta vanhempainvapaan käyttäjinä. Pohjoismaiden esimerkki osoittaa, että vanhempainvapaiden tasaisempi jakaminen hyödyttäisi kaikkia: riittävän pitkä isän vanhempainvapaakiintiö nostaa nopeasti vanhempainvapaata pitävien isien määrää ja lisää näin sukupuolten tasa-arvoa sekä perhe- että työelämässä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjesti Leave policies and the economic crisis -seminaarin osana Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajuusvuoden ohjelmaa. Seminaarissa tutkijat eri pohjoismaista kertoivat talouskriisin vaikutuksista vanhempainvapaajärjestelmiin ja vapaiden käyttöön. Tutkijapuheenvuorot käyttivät Johanna Lammi-Taskula (THL), Berit Brandth (Trondheimin yliopisto), Ann-Zofie Duvander (Tukholman yliopisto), Tine Rostgaard (Tanskan sosiaalitutkimuksen keskus, Ingolfur Gislason (Reykjavikin yliopisto) ja Minna Salmi (THL).
Lisätietojaerikoistutkija Johanna Lammi-Taskula, THL, p. 020 610 7066, [email protected]
ylitarkastaja Annamari Asikainen, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 050 512 5617, [email protected]
Muualla palvelussamme
Suomi on Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtaja 2011
Muualla verkossa