Syöpähoidon aloittamisen viiveitä pyritään lyhentämään
Syövän hoitoon pääsyn viive on Suomessa usein tarpeettoman pitkä. Suomen Onkologiayhdistys ry:n selvityksen mukaan keskimääräinen aika syöpäleikkauksesta lääkehoidon alkuun vaihtelee 40-95 vuorokauden välillä ja leikkauksesta sädehoidon alkuun 28-67 vuorokauden välillä. Leikkauksen jälkeen säde- tai lääkehoito pitäisi aloittaa 4-6 viikon sisällä. Nopeasti kasvavissa syöpätyypeissä hoitoon pitäisi päästä noin kahden viikon kuluessa diagnoosin tekemisestä. Peruspalveluministeri Paula Risikko on kutsunut syöpätautien klinikoiden johtajat kokoukseen 23.6.2008 pohtimaan syöpähoitojen viiveitä ja ratkaisuvaihtoehtoja.
Monet syövät kehittyvät hitaasti useiden vuosien kuluessa, eikä syöpähoidon aloituksen viivästymisellä muutamalla viikolla ole useinkaan todennettavaa vaikutusta yksittäisen potilaan hoidon lopputulokseen. Akuutissa leukemiassa ja pahanlaatuisimmassa aivosyövässä melko lyhyelläkin hoidon viivästymisellä saattaa kuitenkin olla merkitystä.
Jokainen syöpään sairastunut haluaa päästä hoitoon viiveettä, ja hoitojen alkamisen odottelu aiheuttaa ahdistusta ja kärsimystä. Monet jonottajista ovat sairaslomalla ja isommiksi ehtineiden syöpien hoito on kalliimpaaja hoitotulokset huonompia, joten jonotuksesta aiheutuu paitsi inhimillisiä kärsimyksiä myös turhia kustannuksia.
Syöpähoitoja ei yleensä voida aloittaa välittömästi syöpädiagnoosin varmistuttua, sillä patologin on tehtävä kudospalasta lisätutkimuksia syövän tarkemmaksi tyypittämiseksi ja ultraääni-, magneetti- sekä kerroskuvauksilla on selvitettävä kasvaimen leviäminen oikean hoitomenetelmän valitsemiseksi. Tähän saattaa kulua joskus muutamia viikkojakin. Syöpätyypin tarkka määrittely on tärkeää, sillä annettava hoito riippuu usein ratkaisevasti syöpätyypistä ja syövän biologisista ominaisuuksista. Syövän levinneisyys on myös selvitettävä esimerkiksi röntgentutkimuksin, sillä levinneen ja paikallisen syövän hoito voivat olla tyystin erilaiset.
Syövän hoitotulokset ovat Suomessa yhdessä Norjan, Ruotsin ja Sveitsin kanssa Euroopan parhaat. Haluamme edelleen parantaa tilannetta. Sen vuoksi syövän varhaisen toteamisen ohella mahdollisimman oikea-aikainen vaikuttava hoito on tärkeää.
”Syövän hoito on aina niin kutsuttua kiireellistä hoitoa. Siksi nykytilanteeseen puututaan”, toteaa ministeri Risikko.
Lisätietoja: lääkintöneuvos Jouko Isolauri, puh. (09) 160 74194, 050 5160624