Hyppää sisältöön
Media

Suomi ja EU tukevat maksulupauksilla lintuinfluenssan vastaista taistelua

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2006 10.30
Tiedote -

Malin Bamakossa järjestettiin 6-8. joulukuuta neljäs globaali lintuinfluenssaa käsittelevä konferenssi. Vuosi sitten Pekingissä järjestetyn maksulupauskonferenssin jatkokokouksen tavoitteena oli mobilisoida varoja lintuinfluenssan torjumiseen ja pandemian ehkäisyyn tarvittaviin toimiin, erityisesti Afrikassa. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän johtamassa istunnossa kartoitettiin Afrikan tarpeita. Linnuissa tautia on esiintynyt vuoden 2006 aikana kahdeksassa Afrikan maassa, ja näistä kahdessa on todettu myös ihmistartuntoja.

Kokouksessa kuultiin arviot epidemian etenemisestä ja vaikutuksista eri maissa ja maanosissa. Myönteistä kehitystä on saatu aikaan tehokkailla toimilla. Linnuissa esiintyvän taudin torjunta on edelleen tärkeintä mahdollisen pandemian ehkäisemiseksi. Kokous oli yksimielinen siitä, että lintuinfluenssan torjunnan epäonnistuminen yhdessäkin maassa voi olla uhka koko maailmalle.

Lintutaudin torjuntaa monissa köyhissä maissa vaikeuttaa sen tärkeä rooli perheiden toimeentulossa. Kokouksessa julkistettiin Maailmanpankin ja muiden kansainvälisten järjestöjen laatimat suuntaviivat siitä, miten hävittämisestä johtuvat menetykset tulisi korvata. Vaikka lintutaudin torjunta monissa maissa on parantunut on ihmistartuntojen määrä kuitenkin kasvanut, erityisesti Indonesiassa.

Pekingin lupauksista suurin osa rahoituksesta ja teknisestä tuesta on toteutunut. YK:n influenssakoordinaattori David Nabarron mukaan tarvitaan noin 500–700 miljoona dollaria vuodessa tulevan 2-3 vuoden aikana lintuinfluenssan rajoittamiseksi, mikäli taudin leviäminen ei merkittävästi nykyisestä nopeudu. Varoja tarvitaan erityisesti kehitysmaiden eläintautien torjunnan rakentamiseksi tai kehittämiseksi ja mahdollisten lintuinfluenssan ihmistartuntojen ehkäisemiseksi.

Kokouksen maksulupausosuudessa ministeri Hyssälä ilmoitti EU:n puheenjohtajana EU:n ja komission lupaamat uudet varat ensi vuodelle, joiden yhteisarvo on noin 105 miljoonaa euroa. Suomen 3,8 miljoonan euron maksulupaus kanavoidaan UNDP:n kautta Vietnamiin sekä WHO:lle erityisesti Afrikassa käytettäväksi.

Kokouksessa hyväksyttiin Bamakon julistus, jossa sitouduttiin lintuinfluenssan ja influenssapandemian vastaiseen taisteluun.

Lisätietoja:
Lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, puh. (09) 160 74030
Neuvonantaja Gisela Blumenthal, UM, puh. (09) 160 56437

http://www.avianinfluenzaconference4.org/

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun