Hyppää sisältöön
Media

Suomessa 62 varmistettua influenssa A (H1N1)

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.7.2009 14.21
Tiedote 238/2009

STM ja THL tiedottavat 6.7.2009

Suomessa on todettu yhteensä 62 influenssa A (H1N1) -tapausta. Tartunnoista neljä on saatu Suomessa matkalta palanneilta perheenjäseniltä. Myös Euroopassa tapausten määrät ovat nousseet nopeasti. Tauti näyttää oireiltaan olevan ennakoitua lievempi ja muistuttaa vakavuusasteeltaan tavallista kausi-influenssaa. Suomessa jatketaan edelleen rajaamisvaiheen toimenpiteitä. Influenssaepäilyt varmistetaan laboratoriotestein ja kaikki todennetut infektiot hoidetaan viruslääkkeillä.

Yliopistollisten keskussairaaloiden infektiolääkärit kokoontuivat tänään sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johdolla käsittelemään ajankohtaista epidemiatilannetta ja pohtimaan mahdollisia, tarvittavia uusia toimenpiteitä. Kokouksen tekemiä ehdotuksia käsitellään tarkemmin sosiaali- ja terveysministeriössä kesän aikana.

Viime viikkoina tapausten määrä on lisääntynyt nopeasti. Suomessakin saatetaan joutua harkitsemaan vielä kesän aikana siirtymistä oireisiin perustuvaan taudinmääritykseen ja hoidon aloittamiseen erityisesti potilaille, joille influenssasta aiheutuu keskimääräistä suurempi riski. Tällaisia potilaita olisivat nykytiedon mukaan muun muassa raskaana olevat, kroonisista sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät sekä syöpää sairastavat henkilöt. Tieto riskiryhmiin kuuluvista täsmentyy tapausmäärän kasvaessa maailmassa.

Lisäksi kaikki sairaalassa hoidettavat influenssa A (H1N1) –potilaat saisivat viruslääkehoitoa. Mikäli taudinkuva pysyy nykyisen kaltaisena, riskiryhmiin kuulumattomia, lieväoireisia henkilöitä ei enää tällöin hoidettaisi viruslääkkeillä.

Edelleen Iso-Britanniasta, Meksikosta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Etelä- ja Väli-Amerikasta (erityisesti Argentiina ja Chile), Australiasta, Uudesta-Seelannista sekä Hongkongista, Thaimaasta, Filippiineiltä, Malesiasta ja Singaporesta palaavia matkustajia kehotetaan tarkkailemaan terveyttään matkan jälkeen noin viikon ajan ja tarvittaessa ottamaan yhteyttä puhelimitse terveyskeskukseen.

Tauti näyttää yhä tarttuvan kosketus- ja pisaratartuntana, jolloin huolellinen ja toistuva käsien pesu sekä yskiminen siten, ettei levitä pisaroita ympäristöön, ovat oleellisia keinoja tartuntojen ehkäisyssä.

Lisätietoja:
lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, p. (09) 160 74030
ylilääkäri Markku Kuusi, THL, p. 020 610 8935

Sivun alkuun