Hyppää sisältöön
Media

Suomen ja Viron ministerit allekirjoittavat sosiaaliturvasopimuksen Tallinnassa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.11.2005 4.00
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen vierailee Virossa perjantaina 11. marraskuuta 2005. Ministeri Haatainen tapaa vierailunsa yhteydessä Viron sosiaaliministeri Jaak Aabin. Ministerit allekirjoittavat uudistetun Suomen ja Viron välisen sosiaaliturvasopimuksen.

Vuonna 1997 voimaan tullut sosiaaliturvasopimus on ollut yksi ensimmäisiä ja tärkeimpiä viranomaisyhteistyön muotoja sosiaaliturvan alalla. Viron liityttyä EU:n jäseneksi toukokuussa 2004 sosiaaliturvasopimus on tullut suurelta osin tarpeettomaksi, koska EU-maiden välillä liikkuviin työntekijöihin, yrittäjiin ja heidän perheenjäseniinsä sovelletaan neuvoston asetusta 1408/71 sosiaaliturvajärjestelmien koordinaatiosta. Henkilöt, jotka eivät ole lainkaan tehneet ansiotyötä, eivät kuitenkaan kuulu tämän asetuksen soveltamisalaan. Sosiaaliturvasopimuksilla on edelleen merkitystä näiden henkilöiden sosiaaliturvan kannalta. Uusi sopimus kattaa kaikki ne nykyisenkin sopimuksen soveltamisalaan kuuluvat henkilöt, joihin mainittua EU-asetusta ei sovelleta.

Uuden sopimuksen tullessa voimaan nykyisin voimassa oleva sopimus lakkaa olemasta voimassa. Uusi sopimus ei kuitenkaan vähennä nykyisen sopimuksen nojalla henkilöille myönnettyjen etuuksien määrää eikä myönnettyjä oikeuksia etuuksiin.

Uudistetun sopimuksen pääasiallisena tarkoituksena on turvata EU:n sosiaaliturvan koordinaatiolainsäädännön soveltamisalan ulkopuolella olevien Suomen ja Viron välillä liikkuvien henkilöiden oikeus Suomen kansaneläkelain mukaiseen vanhuuseläkkeeseen sekä perhe-eläkelain mukaiseen lesken- ja lapseneläkkeeseen. Kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke maksetaan myös henkilölle, jolle on myönnetty eläke hänen asuessaan Suomessa ja joka muuttaa myöhemmin Viroon.

Ministereiden välillä tänään käytävissä neuvotteluissa käsitellään myös ajankohtaisia sosiaaliturvan kehittämiseen liittyviä kysymyksiä kummassakin maassa sekä Suomen valmistautumista tulevaan EU- puheenjohtajuuskauteen, puheenjohtajuuskauden painopisteitä ja tärkeimpiä kokouksia.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Mari Pekonen-Ranta, p. 09-160 74187 [email protected]
Neuvotteleva virkamies Seija Saana, p. 160 73168 [email protected]

Sivun alkuun