Hyppää sisältöön
Media

Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus voimaan 1.2.2022 

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.11.2021 10.00
Tiedote 364/2021

Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus tulee voimaan 1.2.2022. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja Suomen Japanin-suurlähettiläs Takashi Murata suorittivat sopimuksen voimantulon edellyttämän kahdenvälisen noottienvaihdon 25. marraskuuta. Sopimuksen voimaantulon myötä sopimusvaltioon lähetetyt työntekijät välttävät kaksinkertaiset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut.

Sosiaaliturvasopimus vaikuttaa Suomen ja Japanin välillä liikkuneiden ja liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan, erityisesti eläketurvaan. Sopimuksessa määrätään Suomen työeläkkeiden ja Japanin osalta Japanin eläkkeiden maksamisesta toisessa sopimusvaltiossa asuville henkilöille. Lisäksi sopimuksessa määrätään eläke-ja työttömyysvakuutukseen sovellettavasta lainsäädännöstä. 
 
Sosiaaliturvasopimus tuo helpotuksia suomalaisyritysten toimintaan Japanissa. Japaniin työkomennukselle lähetetyt työntekijät jäävät Suomen lainsäädännön alaisuuteen, jolloin vältytään kaksinkertaisilta eläkevakuutusmaksuilta. Suomeen Japanista palannut tai muuttanut henkilö hyötyy sopimuksesta. Hän voi saada oikeuden Japanin eläkkeeseen, vaikka ei olisikaan kuulunut Japanin eläkejärjestelmään tarpeeksi pitkään saadakseen eläkkeen Japanin lain perusteella.  

”Sopimus parantaa Suomen ja Japanin välillä liikkuneiden henkilöiden asemaa ja sosiaaliturvaa. Sopimukseen perustuva viranomaisyhteistyö helpottaa työeläkkeen hakemista”, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

”Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus helpottaa suomalaisten yritysedustajien työskentelyä Japanissa ja japanilaisten yritysedustajien työskentelyä Suomessa. Sopimus on tärkeä askel kahdenvälisten suhteiden lujittamiseksi ja yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi. Se vahvistaa osaltaan myös Suomen houkuttelevuutta investointiympäristönä japanilaisille yrityksille”, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Suomen eduskunta hyväksyi sosiaaliturvasopimuksen toukokuussa 2021. Sopimuksen voimaantulo edellyttää virallista noottienvaihtoa Suomen ja Japanin välillä. Noottienvaihdolla sopimusvaltiot Suomi ja Japani ilmoittavat toisilleen, että sopimus voi astua voimaan sovitussa määräajassa. Sosiaaliturvasopimus tulee voimaan kolmannen kuukauden ensimmäisen päivänä sen kuukauden jälkeen, jolloin sopimusvaltiot ovat vaihtaneet diplomaattiset nootit eli 1.2.2022. Sopimuksen voimaantulosta säädetään erikseen valtioneuvoston asetuksella.

Tammikuussa webinaari sosiaaliturvasopimuksesta

Sosiaali- ja terveysministeriö, ulkoministeriö, Suomen Tokion-suurlähetystö ja Eläketurvakeskus järjestävät sosiaaliturvasopimuksesta webinaarin 21.1.2022, jossa STM:n ja Eläketurvakeskuksen asiantuntijat kertovat tarkemmin sopimuksen sisällöstä ja vaikutuksista. Tarkemmat tiedot tilaisuudesta ja ilmoittautumislinkki löytyvät Eläketurvakeskuksen sivuilta linkki nettisivuille.

Lisätietoja

Essi Rentola, johtaja, STM, p. 0295 163 155, [email protected]
Pia Sarivaara, Japani-vastuuvirkamies, UM, p. 050 535 1243, [email protected] 
Mirva Laitinen, yksikön päällikkö, Ulkomaanpalvelujen osasto, ETK, puh. 029 411 2494, [email protected]

Sivun alkuun