Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Suomen ja Australian välinen sosiaaliturvasopimus valmis allekirjoitettavaksi

Sosiaali- ja terveysministeriö
28.8.2008 14.40
Tiedote -

Valtioneuvosto esitti torstaina 28. elokuuta, että presidentti valtuuttaisi sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän allekirjoittamaan Suomen ja Australian välisen sosiaaliturvasopimuksen ja sen toimeenpanosopimuksen. Presidentin on tarkoitus antaa ministeri Hyssälälle valtuutus perjantaina.

Sopimus mahdollistaa Australian asumisperusteisen vanhuuseläkkeen maksamisen Suomessa asuvalle henkilölle ja Suomen kansaneläkkeen vanhuuseläkkeen maksamisen Australiassa asuvalle. Suomen työeläke maksetaan Australiassa asuville jo nykyään työeläkelainsäädännön perusteella. Sopimuksen mukaan Suomesta lähetetty työntekijä pysyisi työeläke- ja kansaneläkelain piirissä viisi vuotta ja maksut maksettaisiin Suomeen eikä Australian järjestelmään.

Suomen ja Australian välinen sosiaaliturvasopimus on tarkoitus allekirjoittaa syyskuun 10. päivä Helsingissä. Sopimus sisältää määräyksiä, jotka edellyttävät Suomen eduskunnan suostumusta, joten hallitus saattaa sopimuksen vielä eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on, että sopimus tulisi voimaan 1.7.2009.

Lisätietoja antaa hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta puh. (09) 160 73877

Sivun alkuun