Suomalaisesta työelämästä liian yksipuolinen kuva
Yli 250 kuuntelijaa oli mukana pohtimassa suomalaisen työelämän tilaa Turussa Mauno Koivisto –keskuksessa maanantaina 29.11. pidetyssä asiantuntijaseminaarissa. Tapahtumassa pohdittiin sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen johdolla erityisesti sitä, onko suomalainen työelämä edelleen niin synkkää ja vaikeaa mitä tutkimuksissa ja kirjoituksissa väitetään.
Tilaisuudessa luennoinut työyhteisövalmentaja Heikki Peltola pitää vääristellyn yksipuolisena ja edesvastuuttomana tapaa, jossa työn surkeutta tuodaan esille kirjoissa ja keskusteluissa. Hänen mukaansa valittamisesta ja surkuttelusta on tullut maan tapa. Työstä puhutaan kuin taudista, josta pitää parantua. Apeus tarttuu ja leviää helposti, koska työn vaatimukset ovat kasvaneet. Ruikutuksen ja syyttelyn sijasta tulisi yhdessä miettiä keinoja miten työhön saadaan iloa ja nostetta, Peltola painotti. Näitä keinoja tulee etsiä yhdessä tekemisestä ja organisaation tehtävän kirkastamisesta, mutta nopeimmin Peltolan mukaan tehoaa oma apu.
Työn mielekkyys ja ilo syntyy työn tarkoituksen oivaltamisesta. Tämä täytyy itse oivaltaa ja kiteyttää, valmista vastausta ei ole eikä se toiselta tule, kiteytti Peltola ja muistutti, että aidoin työilo syntyy kun vaativan työn saa tehdyksi niin, että työn tilaajakin on tohkeissaan. Peltolan mukaan rahasta on tullut liian hallitseva osa työkeskustelua. Ahneus tappaa työnilon, sekä yhteisössä että yksilössä. Ylikorostamalla toiminnan yhtä osaa työyhteisöstä tulee helposti neuroottinen ja varsinaisten tehtävien hoito vääristyy. Tarkoituksen mieleenpalauttaminen palauttaa myös työnilon ja mielekkyyden, muistuttu nostemestari Heikki Peltola.
Turun ja Porin työsuojelupiirin alueen työolosuhteita selvittänyt piiripäällikkö Seppo Pekkala totesi, että väkivallan uhan ja häirinnän koetaan lisääntyneen työpaikoilla. Työolojen myönteinen kehittyminen edellyttää työpaikoilta nykyistä määrätietoisempaa ja järjestelmällisempää työolojen seurantaa ja ongelmien poistamista. Tämä vaikuttaa henkilöstön sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin ja työn tuottavuuteen, muistutti piiripäällikkö Pekkala.
Tilaisuudessa puhuivat lisäksi tukija Ulla Aitta Akavasta, aluejohtaja Seppo Ansamaa SAK:sta ja toimiston päällikkö Jorma Hanhiala Elinkeinoelämän keskusliitosta.
Taustaksi:
Veto-ohjelma järjestää sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen johdolla toistakymmentä asiantuntijaseminaaria työelämän vetovoimaisuuden lisäämiseksi maassamme. Kiertue käynnistyi syyskuussa Espoosta. Viimeiset tilaisuudet pidetään syksyllä 2005. Käytännön järjestelyt hoidetaan yhteistyössä työsuojelupiirien kanssa. Keväällä 2005 seminaarit järjestetään Vaasassa, Kuopiossa ja Oulussa.
Syksyllä 2003 käynnistyneen Veto-ohjelman päätavoitteena on työuran pidentäminen: Nuorien tulisi aloittaa työuransa nykyistä aikaisemmin sekä jo työelämässä olevien tulisi jatkaa kahdesta kolmeen vuotta nykyistä pitempään ennen eläkkeelle jäämistään. Ohjelman ajatuksena on, että huolehtimalla työntekijöiden turvallisuudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista luodaan edellytykset, jolla työelämästä tehdään varteenotettava vaihtoehto.
Lisätietoja:
Veto-ohjelman projektipäällikkö Ismo Suksi 0400 - 409 717