Hyppää sisältöön
Media

STM valmistelee asetusta savukepakkausten kuvallisista varoitusmerkeistä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.8.2007 12.00
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee asetusta kuvallisten varoitusmerkkien käyttöönotosta tupakkatuotteiden myyntipakkauksiin. Varoitusten käyttöönotto perustuu EU-direktiiviin, joka edellyttää tupakkatuotteiden myyntipakkauksiin joko sanallisia tai kuvallisia varoituksia. Direktiivissä määritellään myös kuvavaihtoehdot. Suomessa mahdollisesti käyttöönotettavista kuvista ei ole vielä tehty päätöksiä.

Varoituskuva-asetuksesta kuullaan sidosryhmiä, minkä jälkeen se esitellään peruspalveluministerille vielä tämän syksyn aikana.

Myös tupakkalakiin valmistellaan muutoksia, jotka koskevat muun muassa vähittäismyynnin luvanvaraistamista. Myyntipaikoilla tulisi olla kunnan myöntämä lupa, joka myönnettäisiin pääsääntöisesti kaikille, jotka kykenevät hoitamaan myynnin säännösten mukaisesti ja toteuttamaan omavalvonnan. Lupa voitaisiin peruuttaa, jos tupakkalakia ei noudateta, esimerkiksi savukkeita myytäisiin alaikäisille.

Laissa kiellettäisiin myös savukkeiden pikkupakkaukset, sillä lapset ja nuoret yleensä aloittavat tupakoinnin näillä pakkauksilla. Lisäksi lakiin valmistellaan säännöksiä itsestään sammuvien savukkeiden käyttöönotosta. Myös seuraamussäännöksiä kehitellään.

Lisätietoja: johtaja Tapani Melkas, (09) 160 73886, neuvotteleva virkamies Olli Simonen puh. (09) 160 74376, hallitussihteeri Liisa Katajamäki puh. (09) 160 73854

Linkki varoituskuvavaihtoehtoihin

Sivun alkuun