STM tukee Kauhajokea kriisityön järjestämisessä
Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) kokoontuu tänään virkamiestyöryhmä, jonka tehtävänä on varmistaa, että Kauhajoen ampumavälikohtauksen jälkihoidosta vastuussa olevat saavat kaiken tarvittavan tuen. Ryhmässä keskitytään kriisin ensivaiheessa tarvittavan tuen järjestämiseen ja selvitetään, mitä apua ja tukea uhrit, heidän omaisensa sekä oppilaitoksen oppilaat ja henkilökunta tarvitsevat. Ryhmän tehtävänä on myös huolehtia siitä, että kaikille tukea antaville on jaettu selkeät vastuualueet.
Ryhmässä on mukana sosiaali- ja terveysministeriön ja opetusministeriön asiantuntijoiden lisäksi muun muassa kriisityön ja psykososiaalisen tuen, varhaisen puuttumisen, kouluterveydenhuollon ja rahoituksen asiantuntijoita. Ryhmän puheenjohtajana toimii STM:n valmiuspäällikkö Jouko Söder.
”Nyt tarvitaan laajaa yhteistyötä ja pureutumista tämän tapahtuman syihin. Ne henkilöt, jotka tarvitsevat eniten apua, eivät välttämättä itse huomaa avun tarvetta. Meidän on kyettävä tavoittamaan heidät”, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko. Akuutin tilanteen hoidon lisäksi ministeriössä jatketaan myös pitkäjänteistä kehittämistyötä.
Tukea tarvitsevat on tunnistettava varhain ja heille on tarjottava riittävää apua
Vain osa kunnista on kehittänyt koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa vuosina 2002-2006 annettujen kansallisten oppaiden ja laatusuositusten mukaisesti. Siksi koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta on valmisteilla asetus, joka velvoittaisi kuntia tarjoamaan monipuolisia, ehkäiseviä palveluja kaikille lapsille ja nuorille säännöllisesti ja tasapuolisesti. Koko ikäluokat kattavien terveystarkastusten tarkoituksena on tunnistaa varhain lisätukea tarvitsevat lapset, nuoret ja perheet ja järjestää heille riittävä tuki. Erityistä huomiota kiinnitetään psykososiaaliseen hyvinvointiin, mielenterveyteen ja kiusaamisen esiintymiseen sekä yhteistyöhön kotien, muun oppilashuollon ja opetushenkilöstön kanssa
”Laajojen terveystarkastusten perusteella voidaan tehdä jokaiselle oppilaalle henkilökohtainen suunnitelma, arvioida luokka- ja kouluyhteisön tilaa ja mahdollisten lisätoimenpiteiden tarvetta. Peruskoulujen ja lukioiden on mahdollista saada tietoja oppilaiden terveydestä ja kouluyhteisöstä joka toinen vuosi tehtävien kouluterveyskyselyjen tuloksista. Näitä tietoja pitäisi hyödyntää nykyistä paremmin kouluyhteisöjen kehittämisessä”, totesi ministeri Risikko.
Ministeri Risikon mukaan jatkossa on tärkeä kehittää oppilas- ja opiskelijahuoltoa kokonaisuutena. Siihen kuuluvat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon henkilöstön lisäksi muun muassa koulukuraattorit, -psykologit ja opettajat.
Osana KASTE-ohjelmaa on käynnistetty lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kokonaisuudistus. Koko maan kattavassa remontissa muokataan kehitysympäristöjä ja palvelujärjestelmiä tukemaan lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäisemään ja hoitamaan ongelmia ja häiriöitä yli sektorirajojen. Erityinen painotus on psykososiaalisten ja mielenterveyttä tukevien palvelujen uudistamisessa.
Lisätietoja:
Lääkintöneuvos Jouko Söder, puh. (09) 160 74363, 050 381 2467
Erityisavustaja Anna Manner-Raappana, puh. (09) 160 74157, 040 575 6618
Lääkintöneuvos Merja Saarinen, puh. (09) 160 74030, 050 563 4796
Ylitarkastaja Marjaana Pelkonen, puh. (09) 160 74036, 050 514 5279 (asetus ja KASTE-ohjelma)