Hyppää sisältöön
Media

STM suosittelee matkojen siirtämistä SARS-epidemian takia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2003 12.19
Tiedote 102/2003

Maailman terveysjärjestö WHO on antanut uusia suosituksia Kaakkois-Aasiassa ilmenneen SARS-epidemian torjumiseksi. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee Manner-Kiinassa ja Vietnamissa sijaitseville epidemia-alueille suuntautuvien ei-välttämättömien matkojen, kuten lomamatkojen siirtämistä.

Epidemia-alueeksi määritellään nyt Kiinassa Hongkong, Guangdongin ja Shanxin maakunnat, Beijing sekä Taiwan, Vietnamissa Hanoi, sekä Singapore ja Kanadassa Toronto. Näillä alueilla on havaittu tartuntoja henkilöstä toiseen. SARS-tapausten maailmanlaajuinen määrä lisääntyi viimeisen viikon aikana huomattavasti pääasiassa siitä syystä, että Kiina tiedotti noin viiden kuukauden aikajaksolla kertyneistä tapauksista.

WHO on suositellut epidemia-alueiden viranomaisten harkittavaksi niistä kansainvälisillä lennoilla lähtevien matkustajien seulontaa. Seulonta sisältäisi lentokenttäviranomaisten kullekin matkustajalle tekemän lyhyen kysymyssarjan, jolla pyritään tunnistamaan oireiset SARS-oireyhtymään sairastuneet henkilöt ja neuvomaan näitä lentomatkan siirtämisestä. Vaikka toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että tartuntaa olisi tapahtunut lentomatkan aikana, WHO antaa ohjeita epidemia-alueelta liikennettä hoitaville lentoyhtiöille menettelystä, jos matkustaja sairastuu lennon aikana SARS-oireyhtymään sopiviin oireisiin.

WHO ei edelleenkään anna yleistä suositusta matkustusrajoituksista, mutta katsoo, että maat voivat harkintansa mukaan tällaisia antaa. Tartuntavaaran lisäksi matkustajalla on vaara paluumatkan viivästymisestä, jos hänelle tulee tavanomainenkin hengitystieinfektio. Lisäksi matkustajalle voi aiheutua ongelmia hänen joutuessaan mistä tahansa syystä turvautumaan SARS-epidemian ylikuormittamaan terveydenhuoltoon. Vastaava suositus ei-välttämättömien matkojen siirtämisestä on annettu Ruotsissa.

Alun perin määritettyyn SARS:n oirekuvaan ei ole tullut uusia piirteitä. Oireyhtymän aiheuttajamikrobin tutkimuksissa on tehty useita lupaavia havaintoja. Kestää kuitenkin jonkin aikaa, ennen kuin alustavat havainnot varmistuvat ja käyttöön saadaan taudinaiheuttajaa osoittava diagnostinen testi.

Kansanterveyslaitoksen web-sivuilla www.ktl.fi on jatkuvasti päivitettävää tietoa SARS:n oirekuvasta, epidemia-alueesta ja tarvittavista varotoimista.

Lisätietoja: Johtaja Tapani Melkas, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. 09-1607 3886, 050 5535533, epidemiologiylilääkäri Petri Ruutu, Kansanterveyslaitos, puh. 09-47448670

Sivun alkuun