Sosiaalipalvelujen sisältö ja rakenteet uudistuvat
Valtakunnallinen Sosiaalialan kehittämishanke on päättynyt. Kunnianhimoinen uudistustyö saatiin hyvään vauhtiin sosiaalipalvelujen kaikilla sektoreilla. Ulkoisen arvioijan mukaan uudistustyö ei ole jäänyt pelkästään yksittäisten kuntien harteille, vaan kuntien uudistustyön volyymia on lisätty sekä hankerahoituksella että vahvistamalla kehittämistyön alueellisia rakenteita.
Sosiaalialan kehittämishankkeen (2003-2007) päätöstilaisuus pidettiin perjantaina 14. joulukuuta 2007 Helsingissä. Päätöstilaisuudessa tehtiin yhteenvetoa hankkeen etenemisestä ja kuultiin alustavia arvioita hankkeen saavutuksista. Kokonaisarvio valmistuu vuoden 2008 aikana.
Uudistuksia niin lasten kuin vanhustenkin palveluihin
Sosiaalialan kehittämishankkeen tavoitteena oli sosiaalipalvelujen saamisen ja laadun parantaminen koko maassa. Uudistuksia käynnistettiin sosiaalipalvelujen kaikilla sektoreilla; lasten ja perheiden, vanhusten, vammaisten ja päihdeongelmaisten palveluissa. Tavoitteeseen pyrittiin lakiuudistuksin sekä tehostamalla kuntien välistä yhteistyötä palvelujen järjestämisessä.
”Hankkeen tuloksista voidaan nostaa esille ennen muuta kaksi isoa asiaa. Lasten ja perheiden palvelut ovat kehittyneet, ja erityisesti hankkeen vaikutus näkyy lastensuojelun eri osa-alueiden laadunparannuksena sekä uutena toimintakonseptina eli perhekeskustoiminnan luomisessa. Toinen merkittävä saavutus on sosiaalipäivystyksen kehittäminen ja sen saaminen lähes koko maan kattavaksi hankkeen aikana. Lisäksi valtakunnallisen hankkeen aikana on tehty tietoteknologian hyödyntämiseen liittyvää määrittelytyötä. Tämä työ on yhä tärkeämpää, sillä tietoteknologian hyödyntäminen myös sosiaalialalla tarjoaa mahdollisuuksia uudentyyppisille palvelujen toteutustavoille”, kertoo hankkeen arvioija Mikko Wennberg PricewaterhouseCoopers Oy:stä.
Eteenpäin uudistusten polulla
”Suomalaisessa sosiaalipalvelujärjestelmässä on paljon hyvää, mutta palvelujen saatavuudessa ja laadussa on edelleen merkittäviä eroja eri puolilla Suomea. Uudistustyö etenee hitaasti, koska jokaisessa kunnassa ja työyhteisössä on kuljettava omat muutosten polut. Olemme polkuriippuvaisia; esimerkiksi hyvien toimintakäytäntöjen leviämien tapahtuu vain oppimisprosessien kautta, eikä mekaanisesti istuttamalla. Perusta kuntien väliselle yhteistyölle sosiaalipalvelujen järjestämisessä ja kehittämisessä on nyt luotu”, toteaa hankkeen johtaja, apulaisosastopäällikkö Reijo Väärälä sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Peruspalveluministeri Paula Risikko korosti puheenvuorossaan äitiys- ja lastenneuvoloiden, päivähoidon, koulutoimen ja sosiaalitoimen yhteistyön tehostamistarvetta kielteisten riippuvuuksien, mielenterveysongelmien ja perheväkivallan tunnistamiseksi ja ongelmiin puuttumiseksi. Ministeri Risikko nosti esille myös ikäihmisten mielenterveys- ja alkoholiongelmat, joihin julkisen sektorin keinot puuttua ovat vielä varsin kehittymättömät.
”On tietenkin vaikeaa tehdä yhteistyötä, jos tekijät puuttuvat. Henkilöstön määrään, työnjakoon, työn turvallisuuteen ja työhyvinvointiin on edelleen kiinnitettävä huomiota. Johtamiseen liittyvät kysymykset ovat edelleen suuria haasteita. Asiakkaiden on pystyttävä luottamaan työntekijöiden ammattitaitoon ja korkeaan moraaliin”, totesi ministeri Risikko.
Valtionavustuksia jaettiin kunnille yli 119 miljoonaa euroa
Kehittämishankkeen aikana kuntien valtionosuuksia lisättiin yhteensä 110 miljoonalla eurolla hankkeen mukaisiin uudistuksiin. Kehittämishankkeen aikana kuntien omia kehittämishankkeita tuettiin valtionavustuksin yli 119 miljoonalla eurolla. Valtionavustuksilla saatettiin loppuun kunnissa jo pitkään suunnitteilla olleita uudistuksia sekä luotiin kokonaan uusia palveluja (esim. perhekeskukset).
Avustukset kohdentuivat sosiaalipalvelujen seudulliseen kehittämiseen ja seudullisten kehittämisrakenteiden luomiseen, lasten ja perheiden palvelujen kehittämiseen, mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämiseen sekä vanhusten palvelujen kehittämiseen. Sosiaali- ja terveysministeriön sekä lääninhallitusten myöntämistä valtionavustuksista on listaus hankkeen nettisivuilla www.sosiaalihanke.fi (valtionavustukset).
Kehittämistyö jatkuu
Kehittämistyö jatkuu vuonna 2008 alkavassa Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisessa kehittämisohjelmassa (KASTE) sekä kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa. Päättyneen hankkeen vaikutuksia arvioidaan vielä vuoden 2008 ajan.
Hankkeen loppuraportti julkaistaan tammikuussa 2008. Arvioinnin ensimmäinen osaraportti, joka koskee hankkeen organisoinnin onnistumista löytyy hankkeen nettisivuilta www.sosiaalihanke.fi. Hankkeen tavoitteiden saavuttamista koskeva arviointiraportti julkaistaan tammikuussa 2008 ja hankkeen vaikutuksia analysoiva raportti joulukuussa 2008.
Lisätietoja:
Hankkeen johtajaapulaisosastopäällikkö Reijo Väärälä, STM, puh. 050 500 2214
Johtaja Mikko Wennberg, PricewaterhouseCoopers Oy, puh. 050 1261