Hyppää sisältöön
Media

Sosiaalipalvelujen saatavuutta tehostetaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.5.2004 6.30
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan sosiaalipalvelujen saatavuutta koskevaa lainsäädäntöä. Tavoitteena on, että hallitus antaa sen eduskunnalle syyskaudella. Laki vahvistaisi ihmisten oikeuksia sosiaalipalvelujen saamiseen.

Ensi vaiheessa on tarkoitus täsmentää sitä, minkä ajan kuluessa ikäihmisellä on oikeus päästä palvelutarpeen arviointiin: kun ikäihminen ottaa yhteyttä sosiaaliviranomaiseen, on sosiaaliviranomaisten arvioitava hänen palvelutarpeensa. Asiakkaan palvelutarpeen arvioinnin perusteella kunta ja asiakas laativat palvelusuunnitelman, jossa määritellään asiakkaalle annettavat palvelut. Sosiaali- ja terveysministeriöllä sekä Kuntaliitolla on tarkoitus antaa suositus menetelmistä, joita palvelun tarpeen arvioinnissa käytettään. Uusien säännösten on tarkoitus tulla voimaan asteittain ensi vuonna. Uusia subjektiivisia oikeuksia ei kuitenkaan lisätä.

Lainsäädäntöhankkeen toisessa vaiheessa vuonna 2005 valmistellaan säännökset sosiaalityön palveluiden saatavuuden parantamiseksi. Asiakkaalle on tärkeää, että hän saa palvelut silloin, kun hän niitä tarvitsee. Tavoitteena on, että asiakas saa palvelun tarpeensa arvioitua toimeentulotukiasioissa, lastensuojelussa ja päihdehuollossa. Sosiaalityön palveluiden ja toimeentuloturvan puolella tarvitaan uutta lainsäädäntöä, jotta pitkistä jonoista päästään eroon ja asiakkaan perusoikeudet turvataan.

Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Reijo Väärälä, puh. (09)160 73773, ylitarkastaja Saila Nummikoski, puh. (09)160 74345.

Sivun alkuun